A jövőépítés lehetősége

images_cms-image-000215813.jpg

Véget ért a Prosperitati Alapítvány Előttem az utódom elnevezésű programja

Nagy érdeklődés övezte a Prosperitati Alapítvány generációváltást támogató képzéssorozatát, amelyek kis-, közép- és nagyvállalkozások egyaránt részt vettek. Az Előttem az utódom elnevezésű program zárórendezvényére a képzéssorozatban résztvevő vállalkozók, valamint magas rangú vendégek jelenlétében kedden Ludason került sor.

Az Előttem az utódom címet viselő projekt zárórendezvénye a Himnusszal vette kezdetét, majd Farkas Athéne köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően került sor az ünnepi beszédekre.

A képzéssorozat támogatója Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága. Pirityiné Szabó Judit, az államtitkárság Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője felszólalásában a vajdasági magyarság gazdaságfejlesztési programját példaértékűnek nevezte.

– Fontosnak tartjuk az identitás erősítés klasszikus területei mellett a helyben történő boldogulás, a szülőföld élhetőbbé tételét segítő programok támogatását. 2015 óta az identitás megőrzése segítésének területe kibővült a vállalkozások támogatásával. Köszönetet szeretnék mondani a vajdasági magyar közösségnek, hogy először tudtak egy olyan programot megalkotni, amely a Kárpát-medence szintjén először tudta megszólítani a közösséget is. A vajdasági magyarok élen járnak, és példát mutatnak a többi régiónak is, és remélem, hogy a vállalkozások generációváltását elősegítő mentorprogram is jó mintául szolgál a többi régió számára is – fogalmazott Pirityiné Szabó Judit.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának az elnöke is felszólalt.

– Ha nincs előttem az utódom, akkor nincsen jövőm. Ahhoz, hogy jövőm legyen, ahhoz előttem vagy mellettem, de velem együtt kell, hogy legyen az utódom. A mai nap mindenhol az köszönt vissza, hogy az idősebbekkel ott vannak a fiatalabbak, és velük együtt ott vannak a gyerekek is. Ha az ember előtt vagy mellette ott van az utódja, akkor az annak a bizonyítéka, hogy életerősek vagyunk közösségként. A Prosperitati története is pont ezt bizonyítja. Létre tudunk hozni egy olyan keretet, amely magában hordozza a megújulás és a jövőépítés esélyét és lehetőségét. A megújulás kereteit segítette elő a Magyar Kormány támogatása, ezt erősítette meg az az anyagi támogatás, amit folyamatosan kaptunk, és a megújuláshoz hihetetlenül fontos volt a fogadókészség, ami a mi embereinkben megvan. Úgy tudtuk a Prosperitati programjait annak palettáját kiszélesíteni, hogy nemcsak az anyagi jellegű támogatásokat vittük bele, hanem a szellemieket is, aminek a beépítése azért fontos, mert annak jelentős része nem pénz kérdése, hanem tudás, szervezettség, egymásba kapaszkodási szándék, partnerségépítés és komolyság kérdése – mondta Pásztor István.

A rendezvény ezt követő részében a programban résztvevő egy-egy kis-, közép- és nagyvállalkozás mutatkozott be, illetve mondta el tapasztalatait a most lezárult képzéssel kapcsolatban.

A bemutatkozásukat követően Hajnal Virág, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, valamint Lengyel László, a program szakmai partnere, a Pro Sciencia Naturae Alapítvány vezetője szólt az egybegyűltekhez.

Az Előttem az utódom program zárórendezvénye a legeredményesebb résztvevőknek járó díjak és az oklevelek kiosztásával zárult.

A legaktívabb jövőépítőnek járó elismerést Bonifárt Noémi, a Pro-Technic Kft. képviselője vehette át.

– Anyukám és apukám mint elődök, az öcsém és én pedig mint utódok vettünk részt a programban. A generációváltás folyamatában a legkritikusabb pontot számunkra a személyes értékrendek különbözősége jelenti, mások azok az értékek, amelyek számunkra fontosak, és mások azok az értékek, amit a szüleim képviselnek, és ez az életvitel szempontjából is megmutatkozik. Amikor ők elindították a vállalkozásukat, az vált az életcéljukká, míg az öcsémnek és nekem vannak más életcéljaink is amellett, hogy a céget szeretnénk továbbvinni – nyilatkozta Bonifárt Noémi.

A Kátai Tanyát üzemeltető Forumcoop Kft. képviselői szintén részt vettek a képzésben. Idősebb és ifjabb Kátai Géza a legelkötelezettebb előd és utód díját nyerte el.

– Mi már benne vagyunk a generációváltás folyamatában. A feleségemmel 31 évvel ezelőtt alapítottuk a vállalatot, és habár már nyugdíjasok vagyunk, de még mindig ott vagyunk és folyamatosan segítünk, ami által a három gyermekünket vezetjük be a munkába. Az előadássorozat sokat segített abban, hogy megtanuljuk, hogyan tudjuk felosztani a munkát a gyerekeink között. A gyerekeink már egészen másképp állnak a munkához. Harminc év alatt rengeteget változott a világ, elég ha csak a technikai fejlődésre gondolunk, hisz ma már a szálláshelyeket elsősorban a világhálón keresztül foglalják le a vendégeink – mondta idősebb Kátai Géza.

Szerző: 
Magyar Szó, B.em