Jobb mint otthon

16_1382510373.jpg

Anna Panzió – Zenta

A zentai Anna Panzió sokrétű szolgáltatásai, a hely rendezettsége, korszerűsége folytán közkedveltté vált, nemcsak a hazai, hanem a külföldi látogatók körében is. Vörös Attila tulajdonos nagyon hálás a Prosperitati Alapítványnak, amiért bővítést tudtak véghez vinni, növelhették a kiadó szobák számát.

  •     Milyen bővítésről van szó, illetve mennyi a panzió jelenlegi befogadóképessége?

Prosperitati Alapítványnál az épületünk befejezésének második fázisára igényeltünk és kaptunk is forrást. Az emeleti részben a teljes tetőtér kiépítését vittük véghez.

Tehát négy kétágyas szobát és egy lakosztályt, amelyben elfér négy személy. Mindegyik szoba fel van szerelve fürdőszobával, továbbá mindenben betartjuk a legkorszerűbb előírásokat. 2008-ban kezdtük a szobakiadást, akkor még csak két szobánk volt, aztán ez a szám folyamatosan, szinte évente emelkedett.

Később stagnáltunk egy szinten, de láttuk, hogy szükség, igény van bővítésre. Akkor helyi pályázatokból próbáltunk fejleszteni, továbbá kölcsönöket vettünk föl a Szerbiai Fejlesztési Alaptól. Ezek kedvezőek, de ugyanakkor megterhelőek, mert rövid lejáratú kölcsönökről van szó.

    Így indítottuk el a vállalkozást, aztán nagyon sokáig, amíg a Prosperitati- pályázat nem létezett, addig csak tíz szobával működtünk.

Ez nagyon nehéz helyzet volt, ugyanis a turista csoportokat nem tudtuk fogadni, nem volt olyan iroda, amellyel együtt tudtunk volna működni. Ha sikerült is ötven személyes csoportokat elhelyeznünk, akkor sem a legideálisabb körülmények között, valaki mindig megszenvedte.

2016-ban, amikor a Prosperitati Alapítvány jóvoltából adódott a lehetőség megpályáztuk az új szobák építését, és hála Istennek megnyertük.

    Jelenleg összesen három épületünk van, ebben tizenkilenc szoba, ötvennégy férőhely, kettő-, három-, illetve négyágyas szobák, lakosztályok formájában. Lehetséges pótágy és babaágy igénylése is. Mindez óriási segítség, bátorít bennünket abban, hogy továbbra is így dolgozzunk.

  •     Milyen egyedi szolgáltatásokat nyújt az Anna Panzió?

Ide sorolnám a finn szaunát, amely hat fő részére, a jakuzzit, amely öt személy részére áll rendelkezésre. Tehát ezek a szolgáltatások kielégítik egy tíz, tizenegy fős társaság igényeit. Például kibérelik szilveszterre az egész komplexumot, amelyhez tartozik egy úgynevezett élményudvar is, ahol lehetőség van bográcsosok, kemencés ételek, roston sültek elkészítésére, a családok gyerektagjait játszótér várja.

Üzleti találkozók, kisebb borkóstolók  alkalmára szolgál a borozó pincénk. Ott úgymond bor-túrákat tehetnek a látogatók, hiszen a környék borain túl a temerini, a homokháti, de akár a karlócai nedű-különlegességek megízlelésére is lehetőség van. A pincében nincsen térerő, így biztosított a zavartalan kikapcsolódás. Fontos megemlíteni, hogy a szobák viszont erősen lefedettek internet szempontjából. Gyakran éjszakáznak nálunk üzletemberek, akik a tiszta, kifogástalan környezet mellett nagyra értékelik az Anna Panzió helységeinek gyorsinternet-lefedettségét is. Extra szolgáltatásaink közé sorolnám, hogy igény szerinti programokat is szervezünk vendégeink számára. Ilyenek a tiszai hajókirándulások, disznótorok, a felsőhegyi hagyományőrzőkkel való együttműködésünknek köszönhetően népművészeti programok, például a helyi lakodalmas hagyományok bemutatása.

  •     Vannak- e alkalmazottaik jelenleg, illetve hogyan működik a panzió, milyen további fejlesztési céljaik vannak?

Jelenleg családi vállalkozásként működünk. Nagyobb takarításokhoz alkalmazunk idénymunkást. Hosszútávú célunk módot találni rá, hogy kiépüljön további hat szoba.

    Tehát, hogy legyen huszonöt kiadó szobánk, vagyis, hogy biztosítani tudjuk a külföldi utazási irodák elvárásainak megfelelő (létszám) körülményeket. Amennyiben mindezt nyújtani tudjuk, az utazási irodák csoportjai egy olyan stabilabb megélhetést biztosítanának, amely által állandó jelleggel alkalmazhatnánk dolgozókat, tehát megvalósulna nálunk a helyben tartás, a fiatalok, de akár idősebbek foglalkoztatása is.

Várjuk a további pályázási lehetőségeket és ezúton szeretnénk megköszönni az anyaországnak, Magyarország Kormányának, hogy nem feledkezett meg a vajdasági magyarságról és nem csak anyagilag, hanem eszmeileg segítenek bennünket, hogy megmaradjunk, itthon maradjunk, itthon próbáljunk valamilyen gazdasági tevékenységet vállalni. Ezzel nagyon sok családnak segítséget nyújtanak az ittmaradáshoz – hallottuk Vörös Attilától.

2018. január 10.

 

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT