Igazi házi termék a birkatarhó

birka.jpg

A birkát lehet a húsáért tartani, ugyanakkor tejéből kiváló tejtermékek is készülhetnek. Sajt és birkatarhó is készülhet a tejből, ami igazi ínyencségnek számít. A magyarkanizsai Takács házaspárnál jártunk, akik 400 birkát és bárányt nevelnek.

Korán kezdi a napját a Takács házaspár a magyarkanizsai tanyájukon, ahol a birkákat és a bárányokat tartják. A férj, József és fia a birkák fejésével indítják a napot, amely napi szinten kétemberes munka és 1-1 órát vesz igénybe reggel és késő délután. A fejés nagy szakértelmet igényel. Egy-egy birka mindössze 3, esetleg 5 deci tejet ad.

A tejtermékek mellett a birkahúst és az élő bárányokat is értékesíti a család, azonban elmondásuk szerint az elmúlt években egyre kevesebb a felvásárlási ára a báránynak és a birkáknak is.

A család hölgy tagjai pedig főképp a családi ház egyik melléképületében tevékenykednek, ahol igazi finomságokat készítenek. Kezeik között hetente három alkalommal készül birkatarhó, valamint igény szerint birkatejből készült sajt is.

A termékeket elsősorban a magyarkanizsai és a szabadkai piacon értékesítik. Fél liter birkatarhó 150 dinárba kerül, míg a sajt kilójáért 2000 dinárt kérnek.

A család szerint sokan azért is részesítik előnyben az ő termékeiket, mert a boltival ellentétben nem tartalmaz tartósítószert, adalékanyagot és csak birkatejből készül.

Szerző: 
Pannon RTV