A hímzett papucstól a gyógypapucsig

get_img.jpg

Szalma Sándor adai papucsos anatómiai talpú lábbeliket készít

Hímzett női papucsok készítésével kezdte Szalma Sándor adai papucsos, mert nem volt helye és lehetősége, hogy komolyabb vállalkozásba kezdjen, de ez mára már megváltozott.

Adán a Kossuth Lajos utcában hitelre megvásárolta az egykori önkiszolgáló épületét, ahol kisüzemet alakított ki, és amelyben anatómiai talpú női és férfi gyógypapucsok, illetve fatalpú női papucsok és klumpák gyártásába kezdett. Szalma Sándor elmondta, hogy a szülőföldjén szeretne boldogulni, és azért választotta ezt az utat, illetve hogy két fiának, Máténak és Dávidnak itthon biztosítson jövőt. Megjegyezte, hogy azért is pályázott támogatásért a Prosperitati Alapítványnál, hogy minél előbb kifizethesse az épületet, és utána teljes lendülettel dolgozhasson.

– Az idén kezdtem bele az anatómiai talpú női és férfi gyógypapucsok gyártásába. A talpat Spanyolországból szerzem be, amit Csanyiga Lajos barátomnak köszönhetően sikerült összehozni, aki sokat segített, és a mai napig mellettem áll, tőle kaptam modelleket is. Ezek a papucsok európai minőségű árunak számítanak, amelyeket a gyógyszertárban lehet megvásárolni. Bár drágábbak, de bőrből készülnek, bőr talpbéléssel és bőr felsőrésszel. Kézimunkával készülnek, ezért naponta legfeljebb húsz párat tudok belőle megcsinálni, többet nem, mert nagyon időigényes. A női anatómiai papucsból három, a férfiből egy modellem van, ezt szeretném jövőre bővíteni. Emellett elkezdtem készíteni a női fatalpú klumpákat, amire van igény, mert az emberek rájöttek, hogy a műanyag talpú addig is tart. Továbbá megérkeztek az anatómiai fatalpak a nyári, nyitott női papucsokhoz, amelyek februárra elkészülnek. A klumpa értékesítéséhez keresni fogok viszonteladót, a fatalpú anatómia papucsokat kizárólag gyógyszertárakban, esetleg üzletekben szeretném értékesíteni – magyarázta Szalma Sándor. – Jól döntöttem, amikor belekezdtem a gyógypapucsok gyártásába. A fiaim is besegítenek a munkába. Egyelőre mindent mi csinálunk, de ez egy embernek fárasztó, ezért ha minden a terv szerint alakul, akkor jövőre szeretnék egy vagy két embert alkalmazni. Az egykori önkiszolgáló helyén alakítottam ki a kisüzemet. Az épületet részletfizetésre vettem. A Prosperitati Alapítványnál is azért pályáztam a legutóbbi pályázati körben, hogy a fennmaradt összeget kitisztázhassam, hogy utána jövőre teljes lendülettel tudjak dolgozni. Remélem, hogy sikeres lesz a pályázatom. Az épület elülső felében van a műhely, hátul vannak a szobák, a fürdőszoba és a konyha, ahol lakni fogunk. Itt mindent meg tudok csinálni egy fedél alatt. A korábbi gépekkel nem tudtam volna tartani a lépést a piaci igényekkel, ezért a teljes gépparkot le kellett cserélnem. Nem új, hanem komolyabb teljesítményű használt gépeket vásároltam. Egyelőre csak nyitott orrú papucsokat tudok készíteni. Ahhoz, hogy zártat is készíthessek, szükségem lenne még egy gépre, amelyet önerőből nem tudok megvenni, mert nagyon drága, több mint 10 ezer euróba kerül. Viszont ezzel tudnék egész éves termelési programot lebonyolítani. Ezért ha a jövőben lesz a Prosperitati Alapítványnál ilyen jellegű pályázat, akkor ismét szeretnék pályázni – közölte a papucsos.

2017. november 1.

Szerző: 
Magyar Szó, csin (Fotó: Csincsik Zsolt)