Házi gyümölcslé egyenesen a termelőtől

get_img.jpg

Egészséges és nagyon finom

A zentai Hangya Zoltán és Hangya Tünde évek óta foglalkozik gyümölcslékészítéssel, vállalkozásuk másfél éve indult. Gyümölcsleveik természetes módon, adalékanyagok hozzáadása nélkül készülnek.

A bolti termékeknél sokkal dúsabb, gyümölcsösebb ízű gyümölcslevük kiváló választás lehet a természetes ízvilág kedvelői számára. Történetük évekkel ezelőtt kezdődött Adán, ahol Török Árpád barátjukkal együtt szederlékészítéssel foglalkoztak.

– Mi most a feleségemmel ezt a munkát folytatjuk, ma már mindenféle gyümölcsöt feldolgozunk. Megnyertük a Prosperitati Alapítvány egyik pályázatát, ami lehetővé tette, hogy komoly gépeket szerezzünk be. Kisebb-nagyobb kezdeti zökkenők után végül beindult a folyamatos termelés, jelenleg kilencféle gyümölcsből van raktáron gyümölcslevünk: alma, birsalma, körte, meggy, cékla, szeder, fekete berkenye, áfonya, illetve kísérletezünk a homoktövissel is – mesélte Hangya Zoltán, akihez biológiatanárként és a zentai kertészeti főiskola oktatójaként mindig is közel állt a gyümölcsföldolgozás.

A gyümölcslékészítésről elmondta, hogy összetett folyamat, amely a gyümölcs megmosásával kezdődik. Ezután darálják, majd préselik a gyümölcsöt. Nekik hidroprésük van, ami azt jelenti, hogy a házi vízvezeték nyomásának segítségével működik. Préselés után következik a pasztörizálás, majd előkészítik, azaz mossák és hevítik az üvegeket, és a töltőrendszeren keresztül megtöltik őket forró gyümölcslével.

– Az üvegeket pneumatikus prés segítségével zárjuk le. Mindez garantálja, hogy tartósítószer nélkül is sokáig fogyasztható marad a gyümölcslé. Hozzáadott cukrot és vizet sem használunk, ahogy íz- és színfokozót sem. Fontos megjegyezni, hogy ennek ellenére nem biotermékekről van szó, mert a gyümölcsöket nem magunk termesztjük, hanem környékbeli termelőktől vásároljuk. De odafigyelünk a minőségre, epret például azért nem dolgozunk föl, mert nagyon érzékeny növény, emiatt sokat permetezik – hangsúlyozta Hangya Zoltán, hozzátéve, vállalkozásuk a fogyasztóvédelmi szabályoknak megfelelően működik, a szabadkai Közegészségügyi Intézetben komoly vizsgálatnak vetették alá a termékeiket. Minden érték jóval a megengedett határérték alatt van, a vizsgált vegyi anyagok többségét nem is tudták kimutatni.

A vállalkozók elmondták azt is, hogy a gyümölcslén kívül lekvárt is készítenek, egyelőre szederből és áfonyából. A későbbiekben ezt más gyümölcsökre is kiterjesztik majd, a tervek szerint kapható lesz náluk szilva- és baracklekvár is.

– Birsalmasajt készítését is tervezzük, de egyelőre ez még várat magára. Sok munka van a gyümölcslékészítéssel, és sok idő elmegy a termékeink terjesztésére is. Egyelőre Zenta és a környező települések piacain, valamint jelentősebb rendezvényeken lehet megvásárolni a gyümölcsleveinket. Mindemellett dolgozok is, így nem jut idő arra, hogy minden ötletünket egyszerre valósítsuk meg. Paradicsomlé-készítés helyett például a szabadkai Interetno Fesztiválon voltunk – magyarázta Hangya Zoltán, aki elmondta, kettejük munkáján kívül Harmat Zoltán segítségére is számíthatnak, így ha sok a munka, gyorsabban tudnak haladni vele.

Aki szeretné megkóstolni a Hangya házaspár gyümölcsleveit, az péntekenként a zentai, szombatonként az adai piacon keresheti föl őket személyesen, de a termékeik kaphatók a magyarkanizsai piacon, illetve Szabadkán, Topolyán és nagyobb rendezvényeken is.

2019. február 13.

Szerző: 
Magyar Szó, zs