Hazatértek, vállalkozást indítottak, most pedig fejlesztenek

2021-09-04biszakcsalad23.jpg

A hertelendyfalvi Biszak Toni és családja többször is külföldön próbált boldogulni, míg végül visszatérve Szerbiába a Prosperitati Alapítvány támogatásának köszönhetően asztalosműhelyt nyitott.

Biszak Toni a kilencvenes évek elején Magyarországra költözött családjával és ott, mint alkalmazott találkozott az asztalos munkával. Először mesterétől tanulta a szakmát, majd később autodidakta módon fejlesztette magát. Két alkalommal költöztek még más országba, míg végül visszatértek Szerbiába. A Prosperitati Alapítvány start-up támogatásának köszönhetően most egy horizontális lapszabászgéppel bővíthette műhelyét.

Biszak Toni: „Be szerettünk volna zárni egy ilyen kört, tehát hogy saját tervezésű bútorokat tudjunk készíteni, hogy ne függjünk másoktól, tehát hogy önállósuljunk minden téren. Ami azt jelenti, hogy több gépre van szükség, egy jó műhelyre. Ez egy ideiglenes helyiség, amit most amennyire lehetett rendbe hoztunk, hogy használni lehessen, de egy nagyobb műhely megépítését tervezzük.”

 
Az újonnan beszerzett géppel a mester a legigényesebb egyedi megrendelésnek is eleget tud tenni. A munkában segítőtársa és tanácsadója a házastársa, aki női szemmel másként látja az egyéni tervezésű bútordarabokat.

Biszak Tatjana: „Van olyan is, hogy konkrét ötletekkel jönnek, és van, hogy ránk bízzák a dolgokat. Jól meg kell gondolkodni, meg kell jól tervezni a bútorokat, hogy az tetsszen a megrendelőnek, hogy minden úgy legyen, ahogy ők azt elképzelték. Nehéz az emberekkel dolgozni, mert nagyon-nagyon oda kell figyelni, és pontosan meg kell tudni, hogy mi tetszik nekik, hogy mit képzelt el.”

A Biszak házaspár munkáját ismerők személyes ajánlása a legjobb reklám a beindult vállalkozáshoz. Reményeik szerint hamarosan egy új munkahelyet is tudnak biztosítani.

Szerző: 
Pannon RTV