,,Hazahúzott a szívem”

21_0.jpg

Biró Mónika, Törökkanizsa – Házvásárlás

A törökkanizsai Biró Mónika megélhetési okokból próbálkozott a külföldi munkavállalással is, de elmondása szerint hazahúzott a szíve. A Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázata jelentős mértékben befolyásolta a döntést, hogy két gyermekét itthon nevelje fel, szülőföldön maradva saját otthont teremtsen a maga és gyermekei számára. A helyi magyar érdekképviselet nyújtotta segítség jelentőségéről, a sorsdöntő pályázásról, a jelen kihívásairól és a jövőt illető tervekről Mónika készséggel mesélt:

  •     Hogyan került sor a ház megpályázására, kiválasztására?

    Mindenek előtt hadd hangsúlyozzam, nagyon elégedett vagyok a pályázat nyújtotta lehetőséggel. Megélhetési okokból vállaltam munkát külföldön is, de a hosszú távú boldogulást mindig is itthon képzeltük el a gyerekeimmel együtt. Egyszóval, hazahúzott a szívem.

Jelenleg élettársi kapcsolatban élek, szerettünk volna egy saját, biztos otthont. Hallottunk a Prosperitati Alapítvány nyújtotta lehetőségről, ésszerűnek tartottuk megragadni azt.

Jövedelem kiegészítésként szerettünk volna foglalkozni haszonállatok tartásával is, továbbá kertet művelni. Ennél fogva sem volt egyszerű rátalálni a minden szempontból megfelelő házra, telekre. Amennyire engedte az időm, úgy keresgéltem a településen található lakatlan, eladó házak között. Ismerőstől szereztem tudomást erről a bizonyos eladó épületről.

Sokat jelent, hogy saját tető van a fejünk felett, hogy nem kell fizetnünk házbért. Tágas tér, nagy udvar áll rendelkezésünkre, bőven van hely a gyerekek számára és a gazdálkodási terveink megvalósításához is.

  •     Mióta élnek a házban és hogyan néz ki az új otthonuk?

    2018 óta élünk a házban. Az épületen belül található egy folyosó, nappali szoba, a lányomnak egy külön szoba, egyéni lakrész a fiam számára is, továbbá van hálószoba, konyha, fürdőszoba, spájz, egyszóval minden szép és tágas.

Kint garázs, udvar és kert található. Vannak háziállataink és haszonállataink is, nyulak és baromfi. Fontos számunkra, hogy önfenntartó életmódot folytathatunk.

  •     Egyedül állították össze a pályázati dokumentációt vagy segítséget vettek igénybe?

A pályázat elkészítésében nagy segítséget jelentett a helyi magyar érdekképviselet, mindig számíthattam a Vajdasági Magyar Szövetség tagjaira. Nagyon hálás vagyok ugyancsak Magyarország kormányának a pályázati lehetőségért, a felbecsülhetetlen támogatásért.

  •     Vannak- e további pályázási elképzeléseik, terveik?

Másfél éve egy üzletben, kereskedőként dolgozom. Nemrég léptettek elő üzletvezető helyettessé.

    Jövedelem kiegészítésképpen tervben van az otthoni nyúlállomány szaporítása és annak eladása által a gazdaságunk fejlesztése. A jelenlegi vírushelyzetben azonban nem merünk nagyon előre tervezni, de igyekszünk véghezvinni a fejlesztési, bővítési elképzeléseinket - hallottuk a törökkanizsai Biró Mónikától.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT