Harmóniában a természettel

kancsar11.jpg

Kancsár Márton, Szenttamás – Öntözőrendszerek, kapcsolható eszközök, földvásárlás

 A szenttamási Kancsár Márton gazdasága egy gondos, takaros tanya köré összpontosul. Egyben ez a hely a család állandó élettere is. A Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően földterülettel és nélkülözhetetlen eszközökkel bővült a több generációs gazdaság, sőt további terveik vannak.

    Milyen gépekre, eszközökre nyújtottak be pályázatot?

    Négy sikeres pályázat, négy sikeres elbírálás van mögöttünk. Ahhoz, hogy szemléltessük a pályázat nagyságát, meg kell mondani, hogy a négy pályázat összértéke megközelíti gazdaságunk körülbelül két évi bruttó bevételét.

Az első körben egy öntöződobot vásároltunk az Alapítvány segítségével.

Második körben sikeresen három hektár földterülethez jutottunk.

A harmadik körben egy talaj előkészítővel gazdagodtunk. A negyedik körben egy tíz tonnás pótkocsit sikerül vásárolnunk az alapítvány segítségével.

    Minden eszköznek nagyon örülünk, de talán legközelebb áll a szívünkhöz az a három hektár földterület, amit a tanya közvetlen közelében vásároltunk. Ezzel a három hektárral további tíz hektárt tudtunk tagosítani, mindössze néhány száz méterre a tanyától. Néhány évvel ezelőtt kikotorták a Krivaja folyót, így ideális körülmények adódtak az öntözéshez is. Előfordultak, folyamatosan vannak nagy szárazsági időszakok, az öntöződobot így jelentős mértékben kihasználtuk, használjuk.

    Az utánpótlás miatt sem kell aggódniuk

Célunk, hogy egy viszonylag erős gazdaságot építsünk ki. Két fiú gyermekünk van, szeretnénk őket itthon marasztalni. Mindkettő továbbtanul, a nagyobb egyetemista, a fiatalabbik középiskolás, de mindketten élnek-halnak a tanyáért, a gazdaságért. Jelenleg 25 hektáron termesztünk szóját, kukoricát. Továbbá próbálkozunk méhészettel is.

    Milyen fejlesztési terveik vannak?

Természetes számunkra, hogy folyamatosan pályázunk.

A gazdaságunk annyiban különleges, hogy egyben az életterünk is. Harmóniában élve a természettel a tanyán lakunk és az körül munkálkodunk. Egyedi, békés és nagyon szép a természeti környezet, amely övezi a helyet. A tanyán állandó jelleggel munka folyik, mindez gyakran odavonzza az érdeklődőket, látogatnak hozzánk iskolai kirándulók, természetjárók.

Elképzelhetőnek tartom, hogy egyszer majd a turizmus területén is kipróbáljuk magunkat, akár a Prosperitati pályázatain keresztül is, célzatosan felfejlesztve a helyet, ahol élünk és dolgozunk jelenleg is- hallottuk Kancsár Mártontól.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT