Gyárlátogatás az Elmetal és a Calzedonia cégekben

images_cms-image-000241784.jpg

Fejlődő vállalatok Zentán

Csütörtök délelőtt a zentai Elmetal szerszám- és öntőformaműhelyben tettek látogatást Újvári Zsombor, Lajkó Szilvia, és Kiss Nándor köztársasági képviselőjelöltek, Fehér Szabolcs tartományi segédtitkár, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Sztantity Szebasztián, a községi tanács gazdasággal megbízott tagja, valamint Zenta város vezetői közül még néhányan. A vendégeket Lengyel Ferenc, a cég tulajdonosa vezette körbe a gyárcsarnokokban, ahol ottjártunkkor is folyt a munka. Beszámolt a legújabb fejlesztésekről, megmutatta azokat a gépeket, amelyekhez pályázat útján jutottak hozzá, és amelyek most a segítségükre vannak a minőségi termékek előállításában.

Lengyel Tamás, az Elmetal igazgatója elmondta, hogy családi vállalkozásként működő cégüket édesapja, Lengyel Ferenc 1994-ben alapította a házukban mint önálló kisipari műhelyt. Az idők folyamán kft.-vé szerveződtek, majd 2014-ben költöztek át az új telephelyükre, ahol jelenleg is vannak.

– Itt sokkal nagyobb területen tudunk dolgozni, és tovább bővülni a jövőben. Fém- és műanyag-megmunkálással foglalkozunk hazai és külföldi piacra egyaránt. Fő szakterületünk a szerszámkészítés, mint a műanyag fröccsöntő szerszám, mikroöntés, gumivulkanizáló, valamint vákuumoló szerszám készítése. A korszerű gépeknek és szakembereinknek köszönhetően képesek vagyunk a tervezéstől a kivitelezésig legyártani ezen szerszámokat önállóan. A megrendelések magas színvonalú teljesítéséhez gépparkunk állandó bővítésen, korszerűsítésen esik át. A Bethlen Gábor Alap jóvoltából 2017-ben egy huzalszikra-forgácsoló gépet vásároltunk a nyertes pályázatunknak köszönhetően. A szerbiai és a magyar kormány segítségével növeltük versenyképességünket, valamint újabb munkahelyeket hoztunk létre, így több család számára biztosítunk megélhetést. 2016-ban harminc alkalmazottunk volt, jelen pillanatban pedig már negyvennyolc munkatársunk van – mondta az igazgató.

A Prosperitati alapítványnak köszönhetően a cég három új gépet vásárolt az elmúlt néhány évben, 2016-ban egy félautomata szalagfűrészt, 2017-ben egy felújított esztergapadot, 2020-ban pedig egy lézerhegesztőt.

Újvári Zsombor köztársasági képviselőjelölt a látottak után elismerően beszélt a gyárról.

– Nagyon elégedett vagyok azzal, hogy itt a Tisza mentén is folyik szerszámgépgyártás, és hogy a fémmegmunkálás ilyen magas színvonalon történik. Az ilyen és ehhez hasonló családi vállalkozások azok, amelyek az itthon maradásunk alapkövét képezik. Rengeteg jó szakember van a környékünkön, és láthatóan sokan dolgoznak itt az Elmetalban is, és minőségi munkát végeznek – mondta Újvári Zsombor.

A fémmegmunkáló vállalat megtekintése előtt Czegledi Rudolf polgármester és Sztantity Szebasztián tanácstag a Gordon Kft. – Calzedonia Group varrodájába is ellátogatott, hiszen csak pár hónapja kezdték meg a munkát Zentán.

A látogatás alkalmával elhangzott, hogy az olasz Calzedoniának több üzeme is van az országban, köztük Szabadkán, Zomborban, Nagykikindán, Kúlán, Rumán és most már Zentán is. Több mint négyezer embernek adnak munkát, főként nőket foglalkoztatnak, de bizonyos területeken, mint a karbantartás, férfi munkaerőt is alkalmaznak.

Sandra Pejić Sadžak HR-koordinátor elmondta, hogy a zentai üzem 2021 szeptemberében kezdte meg a működését húsz munkással.

– Jelenleg száztíz emberrel dolgozunk, és a munkások fele Zenta község területéről csatlakozott hozzánk, a többiek pedig a környező településekről járnak be dolgozni az általunk szervezett buszjáratokkal. Helyben képezzük az új munkaerőt, tehát nem szükséges tapasztalat ahhoz, hogy valaki nálunk dolgozzon. Továbbra is várjuk az érdeklődők jelentkezését, hiszen még hatvan munkást szeretnénk felvenni. Kedvező feltételeket és versenyképes fizetést biztosítunk. Az önkormányzattal nagyon jól együttműködünk, támogatnak bennünket, segítenek, amiben csak kell – fogalmazott Sandra Pejić Sadžak.

Az üzemben ottjártunkkor éppen nadrágokat és blúzokat varrtak a fiatal hölgyek és asszonyok, láthatóan sok volt a munkájuk.

Czegledi Rudolf polgármester kiemelte, hogy a Calzedonia jó példaként szolgál mások előtt, hiszen helyben tanítják be az új munkaerőt, és a folyamatosan fejlődnek.

– A munkakörülmények követelményének maximálisan eleget tesz a cég, ami nagyon fontos a mai világban. Egy váltásban folyik a munka, ennek köszönhetően az itt dolgozó hölgyeknek több idejük jut a családra vagy bármi más tevékenységre. Reméljük, az ilyen és ehhez hasonló cégek megjelenése biztosítja azokat a munkakörülményeket, amelyekre a környékbelieknek szükségük van ahhoz, hogy itthon maradjanak és itt dolgozzanak – mondta a polgármester.

Sztantity Szebasztián úgy fogalmazott, hogy a zentai gazdaság struktúrája többrétű, vannak nagyobb külföldi befektetők a városban, illetve erős hazai és helybéli cégek is, továbbá családi vállalkozások.

– Szinte minden zentai cég folyamatosan fejlődik, akár önerőből, akár külföldi vagy hazai támogatások révén. Aktív gazdasági életről számolhatunk be. Az elmúlt ötéves periódus vizsgálata azt mutatja, hogy folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik itt állnak munkába – fogalmazott a tanácstag.

Szerző: 
Magyar Szó, hat