Grafoprodukt Kft.

grafoprodukt.jpg

Özvegy Károly a Grafoprodukt Kft. tulajdonosa

  • A vállalkozás több mint húsz éves múltra tekint vissza. Miben rejlik a sikerességük titka?

Igen nehéz kérdés, de ha válaszolni akarok rá, három lényeges dolgot említenék meg. Az első ezek közül, és talán a legfontosabb a csapatmunka, második a munkaerő megbecsülése, a harmadik pedig a profit visszaforgatása a vállalkozásba. Sok olyan vállalkozó van, aki figyelmen kívül hagyja a csapatmunkát, azt gondolják, hogy ők mindennek a megmondhatói, azonban ez egy nagy tévedés, és aki így próbálja felépíteni a vállalkozását, az hosszú távon nem tud sikeres maradni. A nagy vállalkozásokra is igaz, hogy különböző csapatépítő tréningeket tartanak.

Úgy gondolom, hogy aki nem csapatban gondolkodik, az igen nehezen tudja megvalósítani céljait, amiket kitűzött maga elé. Én, mint vállalkozó, ha nem becsülném meg a dolgozókat, ha nem adnék nekik tisztességes és elfogadható bért, ha úgy kezelném őket, mint leltári tárgyakat, amiket bármikor pótolni lehet, akkor téves úton járnék. A képzett szakmunkaerő, akik nem tudják megvalósítani itt céljaikat, elvándorolnak külföldre. Illúzió az, hogy egy jól felépített csapat bármelyik tagját könnyen lehet hagyni, hogy elmenjen, el kell érni, hogy jól érezze magát a vállalatban.

Visszatérve a harmadik tényezőre, a profit visszaforgatása valójában állandó fejlesztést jelent. Számos olyan vállalkozást tudok, amelyek beindultak, és egy bizonyos idő eltelte után, mikor pénzt láttak a folyószámlájukon, akkor úgymond vérszemet kaptak, megjelentek a hitelre vásárolt autók, a nyaralások. Ez természetesen téves hozzáállás, a megtermelt profit egy részét vissza kell fordítani a vállalkozás fejlesztésére. Úgy gondolom manapság is egy ipari forradalmat élünk meg, a technika hihetetlenül gyorsan fejlődik, a termelésnek minden szegmensét átöleli, naponta jelennek meg a piacon új gépek és berendezések. Ahhoz, hogy mi fenn tudjunk maradni a piacon, egységnyi idő alatt több terméket kell előállítanunk. Ezt viszont új, és jobb berendezésekkel tudjuk csak megvalósítani. Összegezve én e három tényezőt tartom a sikeresség titkának, minden más e köré épül fel.

  • A változó piaci igényeket folyamatosan nyomon kell követni, az önök nyomdája miben tud többet nyújtani mint más nyomdák?

Erre a kérdésre nehéz választ adni, de egy dolog biztos, hogy mi még soha nem hagytunk cserben vásárlót, megrendelőt. Ha véletlenül valami meghibásodás történt nálunk a gépemmel, akkor elvittem kollégához, és lenyomtattuk ott, majd leszállíttattam a vevőnek. Ha én valamit elvállalok, azt minden esetben teljesítem. Ami rendkívül fontos dolog, az a megbízhatóság. Ezért is mernek nálam rendelni, mert tudják, hogy számíthatnak ránk. Csak azt vállaljuk el, amit teljesíteni tudunk.

  • A közelmúltban sikeresen pályáztak a Prosperitati Alapítványnál. Hogyan látja a pályázási lehetőségeket?

Ez egy olyan lehetőség, amit kár kihagyni. Nekünk is a közelmúltban volt egy sikeres pályázásunk, és egyszerűen nem is látok okot, ami valakit visszatartana a pályázástól Ha történelmileg visszatekintünk, elmondható, hogy a háború után nem volt rózsás a kisebbség helyzete itt Vajdaságban. A továbbtanuláshoz, szakképesítéshez is pénzre volt és van szükség. Ez most mindenképp nagy és kihasználandó lehetőség. Ha én nem használom ki, akkor lecsap rá más. A Prosperitati Alapítvány pályázata pedig a vajdasági magyarságra van szabva, abból a célból, hogy egy megerősített gazdasági bázist hozzunk létre, fel tudjunk zárkózni.

  • Terveznek-e fejlesztéseket eszközölni, illetve további szakmunkásokat alkalmazni?

A cégünk lehetőséget nyújt a munkásaink számára, hogy képezzék magukat, és ezzel éltek is már a korábbiakban. Azt kell még tudni, hogy mi nem vagyunk egy túlságosan nagy csapat, 15-en dolgoznak nálunk, de szinte mindenkinek megvan a szakképesítése. De volt arra is példa, hogy egy dolgozónk átképezte magát. Ez azt jelenti, hogy azzal, hogy ő befejezte a grafikus szakképzőt, valójában nem tud többet, de erkölcsileg egy hatalmas előnyre tett szert, hogy azt a munkát, amit ő önszorgalomból megtanult és jól végez, arról most diplomája is van. Vette arra a fáradtságot, hogy különbözeti vizsgákat tegyen le, lediplomázzon, nekem csak a lehetőséget kellett megteremteni a számára, és élt is vele. Gyakorta vannak olyan megkeresések a vállalatunknál, hogy bármilyen munka elvégzését vállalnák, ám fájó szívvel kénytelen vagyok elutasítani őket, ugyanis bizonyos értelemben veszélyes üzemmód a miénk, a műhelyben forog minden, éle van mindennek, vág, ott tudni kell dolgozni a gépekkel. Mivel kapcsolatban vagyunk a szabadkai grafikus képző középiskolával, inasok szoktak hozzánk járni, akik közül első kézből tudok válogatni, és akik fogékonyak, és hajlamosak vállalni a munkát, azokkal foglalkozni tudok, és voltak is olyanok akik nálunk szerezték meg a szakmai gyakorlatot. Számukra a későbbiekben állandó munkalehetőséget ajánlottam fel. Amit kiemelnék, olyan nem fordult nálam elő, hogy valaki átment volna egy másik cégbe. Olyan már előfordult, hogy bármilyen családi okból kifolyólag elköltöztek külföldre, de az egy más téma.

Igyekszem mindig meghallgatni a munkatársaim mondanivalóját, oda tudok rájuk figyelni. Képzelje el azt, milyen érzés, hogy az ember úgy dolgozhat, hogy tudja tizenöt ember van mögötte, akik tűzbe mennének érte. Soha nem kell mondani, hogy túlórázni kell. Látják, hogy sok még az elvégezni való munka, és önkéntesen maradnak. De ez csak akkor nem jelent nekik nehézséget, ha tudják, hogy a túlóra is rendszeresen ki van fizetve, meg vannak becsülve. Az emberek nagyon kreatívak, csak meg kell engedni ezt nekik. De sokan nem teszik ezt meg más vállalkozásoknál. A munkásaim látják, hogy nálunk állandó fejlődés és fejlesztés van, és ezt is tervezzük a továbbiakban is.

2016. szeptember 9.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, G.A.