Generációk tagjainak közös vágya volt és valósága lett az itthonmaradás

varga_robert.jpg

Varga Róbert – Kapcsolható eszközök, Zenta

A zentai Varga Róbert több száz hektáron gazdálkodik. Nagy örömmel mesélte, ahogyan jómaga is az édesapjától leste el, úgy most fia pedig tőle tanulja a mezőgazdaság alapjait. Nagyon hálásak az Anyaországnak, a Prosperitati Alapítványnak a kivételes pályázati lehetőségekért.

  •    Milyen eszközökre pályáztak a családi gazdaságuk számára?

Be kell, hogy valljam, eleinte tartottunk tőle, hogyan sikerül majd a pályázás. Aztán a különböző tájékoztató előadássorozatok során világossá vált, megéri pályázni. Hivatásos pályázatíróval írattam a pályázataimat, mind sikeres lett.

    Pályáztam egy magágy előkészítőre. Segít sokat, mert ,,széleset fog”, 7 és fél métert fog be, illetve szebb munkát végezhetünk vele, energiát takarítunk meg és általa szolgáltatást nyújthatunk mások számára is. Továbbá a pályázatnak köszönhetően vásárolhattam egy vetőgépet, 4 és fél méteres vetőgépről van szó. Ezzel nagyon pontosan lehet elvetni az apró magokat is. Végtelenül elégedett vagyok mindezzel. Szeretném megköszönni a lehetőséget az Anyaországnak, a Prosperitati Alapítványnak. Sokat lendít a gazdaságon, hogy résztvehettünk a pályázatokon. Ilyen módon könnyebb volt megvásárolni a gépeket, ellentétben azzal, ha önerőből kellett volna. Nagyban hozzásegít mindez az itthonmaradáshoz, hiszen nemcsak magunkra, a jövő nemzedék boldogulására is gondolnunk kell.

  •     Van rá kilátás, hogy a család következő nemzedéke szintén mezőgazdasággal foglalkozzon?

Igen, a fiam tizenhat éves és a kanizsai mezőgazdasági szakközépiskola tanulója. Kezdettől fogva besegít a gazdaságban. Hamarosan leteszi a traktorvizsgát, így nyáron, az aratás alkalmával már jöhet a kombájn után segítségnek. Szerencsések vagyunk, mert sokat tanulhattunk a szülőktől, édesapámtól, Varga Imrétől. Ő külön gazdaságot vezet és szintén pályázott.

    A Prosperitati Alapítvány segítségével egy fogast és egy tárcsát sikerült vásárolnia.

  •    Mekkora az ön gazdasága és mit termeszt?

400 hektáron gazdálkodom. Búzát, árpát, repcét és napraforgót termesztek.

  •     Milyen fejlesztési terveik vannak?

Folyamatosan fejlesztünk, és ennek érdekében pályázunk is.

    Nemcsak a Prosperitati Alapítványnál, hanem igyekszünk aktívan résztvenni a hazai, így például a tartományi pályázatokon is. Nemrégiben sikerült megvalósítani egy nagy tervünket, régóta szükségünk volt még egy nagyobb kombájnra és nemrégiben vásárolhattunk is egy új gépet. A megművelhető földterületeink számát szintén növelni szeretnénk, hiszen egy több generációs gazdaságban folyamatos bővítésekre van szükség- hallottuk Varga Róberttől.

 

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT