Fiatalos lendülettel az elődök nyomdokain

nagy_nandor1.jpg

Nagy Nándor – Kapcsolható eszközök, mezőgazdaság –Topolya

A topolyai Nagy Nándor a gazdálkodást még a nagyapjától tanulhatta, a család nemzedékek óta mezőgazdasággal foglalkozik. Elmondása szerint a Prosperitati Alapítvány pályázatain nyert eszközök, gépek nagymértékben elősegítik a munkát, a családi gazdaság fejlődését.

  •     Milyen pályázatokat nyújtott be a Prosperitati Alapítványnál?

    Az első körben földvásárlásra pályáztunk. Manapság nagyon nehéz termőföldhöz jutni, akár bérelni is, de a saját tulajdonba szánt terület vásárlása esetében pláne megnőttek az árak. Óriási segítség volt a Prosperitati-pályázati támogatás.

    A második körben kapcsolható eszközt vásároltunk, hat soros kukoricaültetőt és egy gyűrűs hengert. Újabban az olajrepce termesztés fellendült itt, a topolyaiak körében is. Mindez vonja magával, hogy ha van új növény, akkor szükség van új gépekre is. Talán ebben, az új növénykultúra termesztésében segítenek leginkább ezek a gépek, eszközök.

    Ezen kívül nyertem egy új traktort és navigációs berendezést is.

  •     Milyen egyéb növényeket termesztenek, miből áll a családi gazdaság?

Már a nagyapám is mezőgazdasággal foglalkozott. Azóta él a családi gazdaság. Jómagam a középiskola után kezdtem leginkább foglalkozni vele.

Főként gabonaféléket termesztünk, kukoricát, búzát, napraforgót és immár olajrepcét is.

  •     Milyen fejlesztési terveik vannak, illetve milyen lehetőségeket lát maga előtt fiatal gazdálkodóként?

    A mezőgazdaság alapja a föld, hiába vannak gépek, ha nincs a terület, amelyen dolgozunk, amelyet megművelhetünk. Tehát  termőföld további vásárlása a cél.

Mivel egy kicsit itt, a városban szűkösen érezheti magát egy gazdálkodó, segítene, ha vásárolni tudnánk telket valamilyen pályázaton, úgy lehetőség volna további terjeszkedésre is. Mindenképpen folytatni szeretném a mezőgazdasági tevékenységet. Úgy tapasztalom és gondolom, ezen a területen kiváló lehetőségek vannak, amelyek biztosítják az itthonmaradás, a fejlődés feltételeit- hallottuk a topolyai fiatal gazdától.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT