,,Fejlesztünk, bővítünk a jövő nemzedék számára is”

hegedus_attila.jpg

Hegedűs Attila-Kelebia- Öntözőrendszerek, mezőgazdasági gépek, kapcsolható eszközök

A kelebiai Hegedűs Attila több körben is sikeresen pályázott a Prosperitati Alapítványnál. Elmondása szerint, sokrétű családi gazdaságuk a jövő generáció boldogulását is megalapozni hivatott. Az ügyes gazdálkodó szívesen nyilatkozott eredményekről, tervekről:

  •     Milyen eszközökre pályázott az Alapítványnál és ezek milyen módon,   mértékben segítették a gazdaságot?

Az első sikeres pályázatom egy tifon, öntözőrendszer volt. A második körben négy hektáros kelebiai földterületre pályáztam. Aztán egy traktort vásárolhattam a Prosperitatinak köszönhetően. Ezt követően pótkocsira, kaszára, szénaterelőre, talajmaróra pályáztam.

     A Prosperitati Alapítvány nyújtotta lehetőségek nagymértékben segítettek. A földterület és a tifon megvásárlása kellő alapot adott a gazdasághoz. A további eszközök megléte szintén elengedhetetlen volt a sokrétű gazdaság fejlesztéséhez.

  •     Mekkora a gazdaságuk és mivel foglalkoznak?

Birkákat tartok, száz racka-fajta juhot. Továbbá jószágfelvásárlással szintén foglalkozom, nemrégiben nyitottunk ilyen profilú céget is. Ami a mezőgazdaságot illeti, árpát, búzát és herét termesztünk. Egyébként a település állategészségügyi technikusaként is alkalmazásban vagyok.

  •     Szeretnének résztvenni további pályázatokon, illetve mire volna szükségük a gazdaság további bővítéséhez?

Megragadunk minden pályázati lehetőséget, rendszeresen résztveszünk a szerbiai pályázatokon is. Ami az eszközöket, a gépeket illeti, egy prés, továbbá egy gabonatároló jól jönne a közeljövőben.

A családban nyitottunk még egy gazdaságot. Azon is dolgozunk, hogy a telkünkön lévő halastóba telepítsünk őshonos halfajtákat.

    Három gyermekünk van. A közösség, a közösségi tevékenységek fontosságára neveljük őket. Máris ráéreznek ennek lényegére, örömmel néptáncolnak, gyakran öltenek magukra népviseletet is.

    A szóban forgó fejlesztéseket, bővítéseket úgy fogjuk föl, hogy nem csak a jelen, hanem már a jövő nemzedék számára is dolgozunk, feltételeket teremtünk – hallottuk a kelebiai gazdálkodótól, Hegedűs Attilától.

 

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT