Fejlesztési lehetőségek a gazdáknak és a vállalkozóknak

get_img_160.jpg

Az új pályázati kiírásokról tartott tájékoztató előadást Adán a Prosperitati Alapítvány

Nagy érdeklődés kísérte csütörtök este az adai Park Hotelben a Prosperitati Alapítvány tájékoztató előadását, amelyen a VII. pályázati körben megjelent tíz pályázat részleteit ismertették a mezőgazdasági termelőkkel, illetve a mikro-, kis- és középvállalkozókkal, valamint a magánszemélyekkel. A rendezvényen dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, köztársasági parlamenti képviselő és Nagy Miklós, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának tagja beszélt az alapítvány által az elmúlt három évben megvalósított gazdaságfejlesztési program jelentőségéről és eredményéről. Majd az alapítvány stratégiai osztályának munkatársai, Móricz Lóránd és Szabolcski Szabolcs ismertették a pályázati kiírások feltételeit és részleteit.

Nagy Miklós sikeresnek nevezete az anyaország által támogatott és a Prosperitati Alapítvány révén az elmúlt három évben megvalósított gazdaságfejlesztési programot. Elmondta, hogy több mint 10 000 nyertes pályázat született. A pályázók közül több mint 7000-en egyszer pályáztak sikeresen, 2600-an kétszer, 400 személy pedig háromszor. A jelenlegi pályázati kiírás kapcsán megjegyezte, hogy a turizmus áll a fókuszában, ugyanakkor a mezőgazdasági termelők és a vállalkozók számára is jelentek meg pályázatok. Bekerült a vállalkozóknak szóló, minőségbiztosítási szabványok bevezetését lehetővé tévő pályázat. A mezőgazdasági termelőknél inkább a többéves ültetvényeket, az állattenyésztést és a nagyobb, munkaigényes gazdálkodást támogató pályázatokra helyezték a hangsúlyt. Bejelentette, hogy az idei program ezzel nem zárul le, a későbbiekben lesznek még újabb pályázatok, valamint a program folytatódni fog az elkövetkező négy évben is.

Dr. Pásztor Bálint hangsúlyozta, hogy a Prosperitati Alapítvány által biztosított lehetőségrendszer nem létezhetne, ha Magyarország kormánya anyagilag nem támogatná azt a gazdaság- és területfejlesztési stratégiát, amelyet a Vajdaság Magyar Szövetség dolgozott ki, és szerezte meg hozzá az anyaország támogatását. Kiemelte, hogy három év alatt több pályázati fordulót követően több mint 10 000-en pályáztak sikeresen, aminek eredményeként 250 millió euró fejlesztés valósult meg Vajdaságban. Az elkövetkezőkben újabb pályázati lehetőségekre számíthatnak a pályázók, és a legrosszabb esetben is a program megvalósításának félidejénél tartanak, miután a következő esztendőkre is biztosítva vannak a források. Elmondta, hogy a Prosperitati Alapítványnál eddig Ada községben 810-en pályáztak, köztük 754-en sikeresen. Összesen 1,9 milliárd dinár támogatáshoz jutottak a pályázók. Ebből 933 millió dinár, vagyis közel 8 millió euró vissza nem térítendő támogatást kaptak a községbeli családok, vállalkozók és gazdák.

Az előadáson ezután Móricz Lóránd és Szabolcski Szabolcs ismertették a vissza nem térítendő támogatást nyújtó tíz pályázati kiírás feltételeit és részleteit. Beszámoltak a házvásárlást célzó támogatásról, amelynek maximális összege 1,2 millió dinár lehet. Kitértek továbbá a kezdő turisztikai vállalkozások fejlesztésére, kínálatuk javítására kiírt pályázatra is, amelynél a támogatás legfeljebb 1 millió dinár, valamint az egyéni vállalkozók, bejegyzett szállásadók, civil szervezetek, mikro- és kisvállalkozások turisztikai fejlesztését célzó pályázatra is, amelynek maximális támogatási értéke 1,5 millió dinár. Az egyéni vállalkozók, valamint a mikro- és kisvállalkozások kapacitásbővítési és innovációs eszközbeszerzésre 1,5 millió dinár értékben pályázhatnak. A vállalkozók pályázhatnak továbbá a minőségügyi szabványok bevezetését és működtetését célzó támogatás odaítélésére is, 1,5 millió dinár értékben. A mezőgazdasági pályázatok esetében szintén legfeljebb 1,5 millió dinár értékben pályázhatnak támogatásra a termőföld vásárlására, valamint fóliasátrakba és üvegházakba való növénytermesztéshez szükséges felszerelés beszerzésére, illetve többéves ültetvények telepítésére, korszerűsítésére és eszközök beszerzésére, továbbá 800 000, illetve 1,5 millió dinár értékben pályázhatnak az érdeklődők tenyészállatok vásárlására. Végezetül a Prosperitati Alapítvány támogatási eszközöket ítél meg 1,5 millió dinár értékben a nagyobb hozzáadott értékű termékek létrehozását megcélzó eszközök beszerzésére és beruházások megvalósítására is.

2019. július 7.

Szerző: 
Magyar Szó, csin (Fotó: Csincsik Zsolt)