Fejlesztési ciklust és pályázati kiírásokat zárt le a Prosperitati Alapítvány

2023-05-19prosperitati.jpg

Az ünnepélyes rendezvényt ma tartották a szabadkai Városházán.

A 10. pályázati körben meghirdetett kiemelt jelentőségű, közepes és nagy léptékű szolgáltatóipari és mezőgazdasági fejlesztések, valamint a vajdasági és magyarországi magyar vállalkozások szerbiai piacra jutási lehetőségeinek támogatása került középpontba. Mindeddig példátlan összeget, 13 milliárd forintot, azaz 35 millió eurót biztosít a magyar kormány egy összegben a vállalkozóknak.

Nem volt még rá példa korábban, hogy egy pályázati kiírás több részletben valósult volna meg, ezek azonban olyan nagy beruházások, amelyek esetében erre kényszerültek - jelentette ki Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője. 25 vállalkozóval írtak alá szerződést a szabadkai Városházán megtartott ünnepi ceremónián.

„Ahogyan korábban sem, úgy most sem történik meg, hogy amit elkezdtünk, azt ne fejeztük volna be, hogy az, amit mondtunk, az ne úgy lenne, ahogyan azt elmondtuk. Ahhoz, hogy ez így lehessen, ahhoz, hogy ez így legyen, támogatónk volt Magyarország kormánya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és mindenek előtt Magyar Levente miniszterhelyettes úr."

Akkora támogatási összeget jelenthetünk be, amelyre eddig nem volt példa - jelentette ki Magyar Levente. Magyarország külgazdasági és külügyminiszter-helyettese elmondta, 13 milliárd forintot, azaz 35 millió eurót biztosít a magyar kormány egy összegben, hogy mindazok a beruházások, amelyekbe támogatás reményében a vajdasági magyar vállalkozók belevágtak, meg tudjanak valósulni. A háborús helyzet, illetve az arra adott elhibázott európai válaszok, valamint a Magyarországgal szemben a nyugati hatalmi struktúrák által folytatott politikai küzdelem miatt felelős lépésekre van szükség - hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

„A magyar államnak rendkívül fegyelmezett költségvetési politikát kell folytatnia, ami mellett, higgyék el nekem, kisebb csoda, hogy ezt a jelentős tételt elő tudta teremteni. Én ebben, a 2010-ben megkezdett nemzeti kormányzásunk legnyilvánvalóbb bizonyítékát látom arra, hogy a nemzetegyesítés gondolata és kormányzatunk szívéből eredő ügy, amelyekért olyan áldozatokra is kész, melyekre a közélet más területein nem. Méltónak tartom, hogy ez éppen a vajdasági gazdaságfejlesztési program keretei közt jut kifejezésre."

Továbbra is azon dolgoznak, hogy legyen folytatás. Magyarországnak egy ideig nem lesz ereje az eddigi anyaországi támogatáspolitika intenzitásának fenntartására - tette hozzá Magyar Levente, majd azt is elmondta, hogy sem az idei, sem a jövő év nem kecsegtet túl nagy mozgástérrel.

Szerző: 
Pannon RTV