A fejlesztés a jövő záloga

get_img.jpg

Dr. Bencsik Dávid helyettes államtitkár a regionális együttműködés fontosságát hangsúlyozta Zentán

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége digitalizációs szemináriumot tartott csütörtökön délelőtt a zentai Royal Hotelben. Az eseményen részt vett dr. Bencsik Dávid, a magyarországi Agrárminisztérium helyettes államtitkára, Fremond Árpád, a VMSZ parlamenti képviselője, Csallóközi Eszter főkonzul asszony, Juhász Attila államtitkár, ifj. Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány igazgatója, Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság titkárhelyettese, Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese és Szekér Klára mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomata.

A jelenlévőket Nagy Miklós, a VASZ elnöke köszöntötte, és kiemelte, hogy nagyon fontos az együttműködés Magyarország kormányával, és szeretnék, ha ez a jövőben is így maradna. A nyitóbeszédet követően dr. Bencsik Dávid helyettes államtitkár vette át a szót, és úgy fogalmazott, hogy a jövőt együtt építjük itt, továbbá hangsúlyozta, mennyire fontos a regionális együttműködés a gazdaság fejlődése szempontjából.

– Szerbia fontos külkereskedelmi partnere Magyarországnak, ezért az ország elhivatott a regionális együttműködés iránt. Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a Kárpát-medencei térség megerősödjön, és ez elképzelhetetlen a közös munka nélkül. Az a gazdaságfejlesztési program, ami itt zajlik, stratégiai és példaértékű építkezést mutat be, és olyan fejlesztéseket, amelyek hozzáadott értéket biztosítanak ennek a régiónak. Ez azért is szükséges, mert rendkívüli módon átalakul a világ, és mindaz, amit az élelmiszer-biztonságról tudunk, változik, változni fog, ezért lényeges az együttműködésünk. Ma már olyan mezőgazdasági gépeket fejlesztenek, amelyek emberi erő nélkül is működnek. Belépett a világunkba a digitalizáció, és ennek rendkívül komoly jelentősége van. A versenyképességről van szó, elsőként kell felfedeznünk új technológiákat, új trendeket, és nekünk eltökélt szándékunk, hogy mindenben támogassuk a régióban lévő partnereinket, hogy meg tudják állni a helyüket. A másik szempont a szülőföldön maradás támogatása, a vidék fenntartható fejlesztése, az agrárifjúság és az agrártársadalom megszilárdítása – fogalmazott dr. Bencsik Dávid helyettes államtitkár.

Fremond Árpád, a VMSZ parlamenti képviselője elmondta, hogy a mezőgazdasági minisztérium jelen pillanatban nem tud kellő mennyiségű támogatást biztosítani a termelőknek, ezért is van az, hogy folyamatosan elégedetlenek a gazdák.

– Az Európai Unióban egy biztos rendszer működik, ami sokkal több anyagi támogatást nyújt a termelőknek hektáronként, ami biztonságot, pluszt jelent számukra. A VMSZ abban érdekelt, hogy Szerbia minél előbb az unió tagja legyen. Ha mezőgazdasági szempontból nézzük, akkor azért fontos ez, mert egy nagyobb és biztosabb rendszerhez tudnának csatlakozni a termelők. Hosszú távon hatalmas lehetőségek állnak előttünk a mezőgazdaságban, kiválóak a természeti adottságok, és megvan a szakmai háttér is ahhoz, hogy minőséget termeljenek a gazdák. Folyamatosan növelnünk kell a területalapú támogatást, ez nagyon fontos az ország számára. Természetesen a költségvetési lehetőségek mindig korlátozottak, voltak bizonyos költségnövelések az állattenyésztés területén, de biztos, hogy az uniós csatlakozás előtt növelni kell majd a hektáronkénti támogatást, és az az érdekünk, hogy ez megvalósuljon a jövőben – mutatott rá a képviselő.

A rendezvény végén Nagy Miklós, a VASZ elnöke elmondta, hogy ez a digitalizációs szeminárium azért jött létre, mert nagy volt az érdeklődés az utóbbi években a modern és fejlődő mezőgazdasági témák iránt.

– Öt évvel ezelőtt, amikor a Prosperitati Alapítvány kiírta az első pályázatát GPS-sorvezetők beszerzésére, akkor ötszörös túljelentkezés volt a gazdák részéről. Ez volt az első jel arra, hogy a hazai termelők érdeklődnek a modern technika iránt. Minden évben kerestük a pályázati lehetőségeket, hogy szervezzünk ilyen előadásokat. Tavaly a tartományi mezőgazdasági titkárságnak volt egy kiírása, aminek az volt a célja, hogy a modern digitális eszközöket megismertessék a gazdákkal. Ekkor döntöttük el, hogy egy három szegmensből álló előadás-sorozatot szervezünk tizenegy helyszínen Vajdaságon belül. Az a cél, hogy megismerjék a modern eszközöket, és hogy milyen irányba halad jelenleg a világ mezőgazdasága. Nem szabad lemaradnunk a környező országoktól, annak ellenére, hogy az unióban jóval nagyobb támogatásban részesülnek a mezőgazdasági termelők – mondta Nagy Miklós.

A rendezvény nyitóünnepségét követően a delegáció Surányi Lehel termelő gazdaságába látogatott, ahol megtekintették a munkát és magát a feldolgozóüzemet.

A tulajdonos kiemelte, hogy a támogatások nélkül nehéz befektetni, hiszen hatalmas anyagi tőke szükséges hozzá.
– Mi már többször is pályáztunk a Prosperitati Alapítványnál, aminek során mezőgazdasági gépeket, csomagológépeket sikerül vásárolnunk ennek köszönhetően. A cégünk bizonyos árut csak külföldre szállít, de a hazai piacot sem hagyjuk figyelmen kívül – mondta Surányi Lehel.

Ifj. Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány igazgatója is megtekintette az üzemet, és rámutatott, hogy a Surányi-gazdaság egy jó példa arra, hogy húsz évvel ezelőtt kicsiben kezdték a termelést, és mára már egy erős gazdasággá nőtte ki magát.

– Kiemelném, hogy a gazdaságfejlesztési programunkban, amelyet a VMSZ harcolt ki, és amelyet Magyarország kormánya támogat, tizennégyezer pályázatból közel kilencezer a kis mezőgazdasági termelői projekt, amelyek mind 10–20 ezer eurós támogatások. Nagyon sok családi gazdaság jövőjét biztosítja Vajdaság területén. Hatalmas eredményeket értünk el, és ezt folytatni akarjuk. Az, hogy a helyettes államtitkár úr a vendégünk, csak megerősít bennünket abban, hogy Magyarország fontosnak tartja a gazdaságfejlesztést. Az áprilisi választások arról is szólnak, hogy tudjuk-e ezt folytatni, lesz-e még a termelőknek fejlődési lehetőségük, és mi mindenképpen ebben kérjük továbbra is az ő partnerségüket. Zenta községben közel kétezer termelő számára volt fontos ez a gazdaságfejlesztési program, ami nagyjából másfél milliárdnyi dinár támogatást jelentett a zentai gazdáknak. Létkérdés ez számukra és mindannyiunk számára is, hogy amit eddig megvalósítottunk, azt folytatni tudjuk a jövőben is, és erről is döntünk április harmadikán – fogalmazott ifj. Juhász Bálint.

 

Szerző: 
Magyar Szó, HAT (Fotó: Gergely Árpád)