Energiahatékony házelemeket gyártanak

images_cms-image-000267506.jpg

Új üzem nyílik Kúlán

Hamarosan új üzem jön létre Kúlán az egykori Istra armatúragyár területének udvari részében és egyik csarnokában. Blaskó Imre, a Blaskó Építészet Kft. cég tulajdonosa elmondta, hogy a magyarországi Kreabeton vállalattal együttműködve panelházak elemeinek gyártását tervezik. A gyártás az egykori armatúragyár komplexumában a napokban leszállított konténerekben történik.

− Tulajdonképpen egy európai CED pályázatról van szó, amelyet a szegedi Kreabeton Kft. megnyert, és ami arra vonatkozik, hogy a magyarországi gyártási vonalak egy részét az anyaország körüli magyarlakta vidékekre helyezik. Egy olyan vonalról van szó, ahol az ún. passzív házak (más néven energiatakarékos házak) elemeinek gyártása folyik. Tudni kell, hogy a passzív házak olyan épületek, amelyeknek kicsi az energiaszükséglete, elsősorban az áram és a fűtés területén. Szoláris cellák felszerelésével, így például egy 100 négyzetméteres ház esetében 5,5 kW-os cellák felszerelésével megoldható a teljes energiaellátás, így a geotermikus hőszivattyú (fűtési-hűtési rendszer) üzemeltetéséhez az áramot a szoláris cella, az energiát pedig a föld adja – magyarázta Blaskó Imre.

Szavai szerint a kész elemek főleg hungarocell (sztiropor) anyagból készülnek, ami már magában komoly szigetelőt jelent, és lehetnek acél, vagy betonvázasak. A kúlai leányvállalatban valószínűleg az acélvázas elemek gyártását végzik majd. Az említett új házak esetében a belső- és válaszfalak könnyűbeton panelek, a többit pedig az emberek igénye dönti el.

− Cégünk pályázott a Prosperitati Alapítványnál egy könnyűbeton gyártási vonal beszerzésére, és ahogy értesültem, a pályázat sikeres, de az eszközök kiosztása majd csak akkor történik, ha meglesz rá a keret − fogalmazott. Kiemelte, a magyar cég fő termelése a passzívházak elemeinek gyártása, és az ebből származó hulladékot könnyűbeton gyártáshoz alapanyagként használják fel, ezért a gyártás elvileg hulladékmentesen történik, pontosabban a könnyűbeton újrahasznosítható és újra felhasználható.

A napokban a kúlai cégben újabb két nyergesvontató érkezését várják, miután megérkezik a felszerelés, elkezdődhet a gépek alkatrészeinek bekötése. Ami a gyártósor beindítását illeti, a számítások szerint két-három héten belül megkezdődhet a próbaüzem.

 

Szerző: 
Magyar Szó, P.L.