Egyre többen vásárolnának kertes házat

hh.jpg

Teljesen átrendezte az új ingatlanok piacát a járvány: megnőtt a családi házak iránti kereslet.

Elsősorban a városok közelében található kertes házak iránt érdeklődnek a legtöbben. Falvakra is egyre többen költöznek, ebben segít a Prosperitati Alapítvány.

Karanténhatás – így nevezik azt a jelenséget, hogy a járvány óta többen érdeklődnek a nyaralók és kertes házak iránt. A trend gyorsan átrajzolta az ingatlanpiacot, állapította meg Szügyi Rezső. Az ingatlanközvetítő szerint is jelentősen megnőtt a családi házak iránti kereslet mind Szabadkán, mind a környező falvakban. Az eddigi tapasztalatok szerint leginkább a gyermekes családok keresik a kertes házakat.

Szügyi Rezső, ingatlanközvetítő, Szabadka: „Történtek olyan események, amire egyáltalán nem számítottunk. Azt hittük, hogy a piac csendben marad, nem lesznek különösebb változások annak ellenére, hogy sokáig tart a koronavírus, a piac felrobbant és elkezdték keresni az ingatlanokat, különösen a családi házakat. Erre van főleg kereslet. A városban főként a hétvégi házakat, a telkeket vásárolják az emberek. Valójában szeretnének menekülni a lakások rabságából.”

Jellemző tendencia a nagyvilágban a falvak elnéptelenedése, de ennek ellenére sokan döntenek úgy, hogy falura költöznek. Dobó Engi Florinda, a Pannon RTV riportere jelenleg szülési szabadságon van nyolc hónapos kislányával, Csengével. Florinda és férje, amikor családalapításon törték a fejüket, biztosak voltak abban, hogy falun kezdik el közös életüket. Ebben segített nekik a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázata.

Dobó Engi Florinda, Horgos: „A települést azt úgy választottuk, hogy vagy ott ahol én születtem, Csantavér környéke, vagy pedig ahol a férjem. A munkahelyek szempontjából egyszerűbb volt Horgosra költöznünk. Nagyon sok házat meg kellett nézni. Horgoson nagyon sok eladó ház volt akkoriban, most is vannak üresen álló házak. Nagyon meg kellett nézni a házakat, hogy jó állapotút találjunk, ahhoz képest, amennyibe kerülnek. Nálunk szempont volt az, hogy ne lépjük túl az alapítvány által nyújtott keretet.”

A Prosperitati Alapítvány falusi házvásárlásra vonatkozó pályázat már az első kiírások óta jelen van a vajdasági gazdaságfejlesztési programban. A pályázat alapvető célja a saját otthon megteremtése házaspárok, élettársi életközösségben élők, valamint kiskorú gyermekét vagy gyermekeit egyedül nevelő szülők számára. A kiírás jelenleg is nyitva áll.

Juhász Bálint, ügyvezető, Prosperitati Alapítvány: „Mintegy tízezer eurónyi támogatást tudunk biztosítani. A pontozás során a pályázók iskolai végzettsége, munkatapasztalata pontozásra kerül, a társadalomban betöltött szerepe. A közösség számára fontos tanárok, művelődésben aktív vagy valamilyen szociális értelemben kiemelt csoportokhoz való tartozás, ez is pontozásra kerül. A kiskorú gyermekek száma is meghatározó a pontok kiosztásánál. Ebben a pályázati kiírásban a döntést mindenképpen megelőzi egy helyszíni ellenőrzés, amely a ház állapotát hivatott felmérni.”

 

A pályázat szeptember 15-ig áll nyitva az érdeklődők előtt.

Szerző: 
Pannon RTV
Típus: 
Interjú