Egy különleges tanya Bácska szívében

hh.jpg

Népszerű kiránduló- és táborozóhely a kishegyesi Kátai-tanya

Vajdaság-szerte ismerősen cseng a kishegyesi Kátai-tanya neve. Népszerű helyszíne ez osztálykirándulásoknak, különböző táboroknak, konferenciáknak és más rendezvényeknek. A falutól pár száz méterre lévő, ám mégis természetes környezetben elhelyezkedő tanyakomplexum számos lehetőséget kínál a kikapcsolódni vágyóknak. A Kátai-tanya története 26 éve kezdődött, amikor még semmi sem volt ezen a helyszínen. Kátai Géza, a tanya kiötlője és tulajdonosa elmondta, hogy 26 éve egy üres parcellán indult a tanya története.

– Adva volt a mostani hely egy kis része, ugyanis anyósom egy parcellája a kaszáló legszebb részén helyezkedett el. 1995-ben háborús idők voltak, és nem mertük kirándulni engedni a gyermekeinket. Tagja voltam a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnökségének és ott vetődött fel a kérdés, hogy mégis hova küldjük a gyerekeinket. Dr. Szőke Anna vetette fel a táborozás lehetőségét, és ekkor jött az ötlet. Korábban ezen a parcellán kertészkedtünk a feleségemmel, és akkor már beleláttam valamit ebbe a helybe.

A május elsejéket is itt töltöttük annak idején, az erdős részen, és felvetettem, hogy csináljunk itt egy tábort. Ez lett a Firka tábor, ami nagyon jól sikerült, majd csináltunk egy Zöld tábort is, ami környezetvédelemmel foglalkozott. Ezek a sátortáborok adták az első löketet, és 1996. március 18-án megkezdtük az építkezést, majd 1997-ben elkészült a mostani főépületünk. Ott mindössze 30 fekvőhely volt, de azóta is folyamatosan bővül a tanya. Minden évben visszaforgattuk a pénzeket, mert nem ez biztosította a megélhetőségünket. Azóta lett egy pékmúzeumunk és egy mesterségek háza a faluban, valamint egy tájház és egy vendégház, szintén a faluban. Itt kint van a fő bázisunk, ahol először az 50 fős ebédlőnket nőtük ki, ezért épült egy másik. Megépült az amfiteátrum, létesült egy tájház, amit kibővítettünk. A legutóbbi nagyobb beruházásunk a Vadásztanya megépítése, ami pár száz méterre a van a fő résztől. Most pedig egy új ebédlő épül, ami 200 fő befogadására lesz alkalmas. Itt helyet kap egy korszerű követelményeknek megfelelő konyha is, ahonnan kétfelé tudunk főzni: a tanyát és a vendégházat is el tudjuk látni.
Hogyan alakult a tanya befogadóképessége és milyen rendezvényeknek adnak helyszínt?

– Az eredeti tanyához már 1999-ben hozzáépítettünk egy emeletet, 2002-ben ismét bővítettük, gyakorlatilag folyamatosan bővült a befogadóképesség. Most 90 fő befogadására alkalmas a tanya, a vendégházunk pedig 70–80 főt tud fogadni. A tanyán a nyári hónapokban zömével táborok vannak, tavasszal és ősszel pedig inkább kirándulók látogatnak bennünket. De tartanak itt szemináriumokat, mert a hely alkalmas az ilyesmire. Csönd van és nyugalom, és körbevesz bennünket a természet. A táborok nagy részét más szervezetek szervezik, mi csak a helyszínt és az ellátást biztosítjuk. Pl. egy angol nyelviskola rendszeresen tart itt angoltábort, és az idén először volt cirkusztábor.

Milyen más jellegű eseményeik vannak?

– A Szabad Egyetemet már 18. alkalommal szervezték itt, és a kezdettől fogva mind itt tartották. Nyitottak vagyunk mindenre, mert a tanya annyira univerzális, hogy mindenre találunk megoldást. Például jógatábort is tartanak nálunk, mert teljesen megfelelő a helyszín. De szívesen tartanak itt esküvőket, eljegyzéseket, keresztelőket, osztálytalálkozókat, stb. Zömében vidékiek jönnek hozzánk, és szép számban vannak külföldiek is. A Határtalanul program keretében is jönnek hozzánk magyarországi gyerekek.

A szállás és az étkezés mellett különböző tartalmak is szerepelnek a Kátai-tanya kínálatában. Mi mindenről van szó?

– Az ide látogatóknak lehetőségük van lovagolni, kocsikázni, meglátogathatják a pékmúzeumot, ahol lehetőség van kürtőskalácsot készíteni. Vannak kültéri fitnesz edzőszereink, aminek most készítünk födélt. Emellett van két trambulinunk, mini drótkötélpálya és több játszóterünk, amit használhatnak az idelátogatók. Azon vagyunk, hogy folyamatosan bővítsük a tartalmakat.
A tanyán sok szerepet kap a környezet és környezetvédelem. Ha jól tudom, egy zöldenergia-beruházásuk is volt?

– Igen, a most épülő ebélőnek egy 30 kW-os naperőmű van a tetején. Nekem már nagyon régóta vágyam egy szélerőmű, mivel itt nagyon gyakran fúj a szél. Ettől az ötlettől még nem álltam el, mert a naperőművet szeretném még egy szélerőművel kiegészíteni. A naperőmű nyáron gyönyörűen termeli az áramot, de télen rövidek a napok, lecsökken a kapacitása, viszont a szél folyamatosan fúj, ezért egy 10 kW-os szélerőművet szeretnék felszerelni. A naperőmű egy 50 ezer eurós befektetés volt, amit a Prosperitati Alap segítségével valósítottunk meg. Ez egy környezetbarát beruházás, ami egész nyáron ellát bennünket árammal, és több mint 80 százalékkal csökkentette a villanyszámlánkat. Amikor nincs fogyasztás a tanyán, akkor a megtermelt áramot feltöltjük a hálózatba, de nincs megfelelő törvényes szabályozás, és a megtermelt áramért nem kapunk pénzt. Ha kapnánk, akkor az pótolná a téli kiesést.
Több elképzelést, tervet említett beszélgetés közben, ezek mellett milyen más terveik vannak?

– Az ebédlő megépítése az elsődleges tervünk, és amint a szezon engedi, be is fogjuk fejezni. Nagy üveg ablakok fogják körbevenni, és gyönyörű kilátás fog nyílni a határra. Amikor ez befejeződik, akkor az ebédlő előtti részen, ahol most legelő van, egy medencét fogunk építeni.

Szerző: 
Magyar Szó, Lakatos János