Egy biztos pont az életben

hh.jpg

Rica Zita, Ada – Házvásárlás

Az adai Rica Zitáék számára a biztonságot jelentette a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázata. Céltudatosan keresték és találták meg a családjuk számára ideális otthont. Zita főállású édesanya, férje a végzettsége szerint asztalos, jelenleg egy helyi fémipari vállalatban dolgozik, de dédelgeti egy saját asztalosműhely megalapításának tervét. A dolgos család mindennapjairól, a házvásárlás történetéről és céljaikról Zita mesélt:

  •     Milyen megfontolásból vettek részt a Prosperitati házvásárlási pályázatán és hogyan találtak rá a megfelelő otthonra?

    A mai bizonytalan világban biztos pontot szerettünk volna teremteni gyerekeink és önmagunk számára, ezért pályáztunk. Mindez önmagában nem biztosíték, hogy gyermekeink a szülőföldön tudnak majd boldogulni, de lesz egy stabil pont az életükben, ez pedig a szülői ház. Nagyon jó dolognak tartom a pályázatot, ajánlom mindenkinek.

A saját ház az mégiscsak nagy előny, mindig lesz hova betérni, nem kell attól tartani, hogy egyik napról a másikra földönfutóvá válik az ember, hogy felmondják az albérletet és nem lesz hova mennie.

Köztudott, hogy Adán nagyon sok kiadó, eladó ház van. Az elvándorlás is üressé tett nagyon sok épületet. A kereséskor elsődleges célpont volt, hogy szilárd anyagból épült ház legyen, a gyerekek szempontjából pedig központi helyet néztünk, hogy közelben legyen óvoda, iskola, különböző intézmények is.

  •     Egyedül írták meg a pályázatot vagy segített valaki a dokumentáció elkészítésében?

Nem egyedül pályáztunk, igénybe vettük egy pályázatírással foglalkozó cég segítségét. Könnyebbnek találtuk ezt a megoldást, férjem munkában, állásban van, én itthon voltam a gyerekkel, várandósan, egyszóval ésszerűbbnek találtuk, hogy hozzáértő személyeket bízzunk meg a pályázatunk elkészítésének ügyével.

  •     Mikor költöztek be új otthonukba és hogyan néz ki a ház, a telek?

Idén májusban költöztünk be az új otthonunkba.

    Ahogy mondtam is, elsődleges célpont volt, hogy szilárd anyagból épült ház legyen. Így esett a választás egy Ada központjában, szép és csendes helyen található, tégla építésű házra. A lakóépület több szobával, konyhával, fürdőszobával, spájzzal ellátott. A ház alatt található pince, műhellyel, garázzsal, alsó konyhával, kazánházzal. A gáz, a központi fűtés is be van vezetve, továbbá az egyéni fűtés is megoldott. Nagyon jó ház, elégedettek vagyunk, tetszik nekünk. Az udvarban találhatók melléképületek, ezekben baromfit nevelünk. A férjem gyógy- és fűszernövényes kertje is kialakításra került. Jövőre pedig gyümölcsfákat újítunk, mert a telken vannak gyümölcsfák is, csak elöregedettek, szeretnénk újítani, továbbá kialakítani egy kis veteményes kertet is.

  •     Szeretnének- e pályázni még a jövőben, illetve milyen egyéb terveik vannak?

A férjem faipari technikus, vagyis asztalos. Egyelőre hobbi szinten foglalkozik barkácsolással, saját kis gépei segítségével. Távolabbi terveink között szerepel egy asztalosműhely kialakítása. Elképzelhető, hogy ennek majdani felszereléséhez igénybe vesszük majd a Prosperitati Alapítvány segítségét- hallottuk az adai Rica Zitától.

 

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT