Digitalizált termelés és webáruházak Nagybecskereken

nagybecskerekivallalkozok2.jpg

Pozitív hozadéka is van a járványhelyzetnek.

Nagybecskereken a csaknem 4 és fél ezer bejegyzett kisvállalkozásnak a legnagyobb része az idén is folytatja a munkát. Azt remélik, hogy újraindulnak azok is, akik az év végén leálltak. Közben érezhető a gazdálkodás módjának az átalakítása is.

Meleghy Zoltán asztalosműhelye 20 éve működik Nagybecskereken. A járvány nem állította le a munkájukat. Sőt, a kezdeti megtorpanás után egyre több megrendelést kapnak.

"Jóval több, lényegesen több munkánk volt. Úgyhogy nem mondhatom, hogy rosszul, sőt elég jól zártuk az elmúlt évet. Hogy ezen túl, hogy lesz, mivel, hogy ez még mindig húzódik, az egész járvány, azt nem tudjuk. Egyelőre munkánk van. Továbbra is két munkással működünk, mint eddig. Szóval ebből a szempontból nem változott semmi. Nem kellett senki elbocsájtani."

A kisebb vállalkozások a válsághelyzetekben mindig sérülékenyebbek. Ezért minden támogatás a számukra létfontosságú.

"A támogatás nagyon jól jött, segített rajtunk. Az is, hogy el lettek halasztva a járulékok befizetése, meg az három minimálbér, ami lett adva. Ezen kívül azt is fel kell, hogy hozzam – ez nem friss támogatás – de a Prosperitati alapítványtól, amit kaptunk pár évvel ezelőtt a gépet, az folyamatosan segít rajtunk. "

A Nagybecskereki Munkaadók Egyesülete próbálja összefogni a kis- és közép-vállalkozókat a régióban. Az elmúlt évben azt tapasztalták, hogy sokan alkalmazkodtak az előállt helyzethez és csak kevesen álltak le a munkával.

Kiss Izabella, a Nagybecskereki Munkaadók Egyesületének vezérigazgatója:
"Sajnos nálunk is vannak olyanok, akik az év végén bezárták a vállalkozásukat és abban reménykednek, hogy majd jobb idők jönnek, és akkor majd újra beindítanak. Mondhatom, hogy a 180 tagból mindössze tíz ilyen vállalkozó van, akik jelentették, hogy bezárták a vállalkozásukat."

A vállalkozók tisztában vannak azzal, hogy egy új kezdet előtt vannak és változtatni kell az eddigi gazdálkodási módon.

"Állandó segítségre nem lehet számítani, mivel, hogy a pénzösszeg, ami persze az országnak van, az valamiféleképpen korlátolt és nem bírunk arra támaszkodni. Nagyon fontos a vállalkozóknak is változtatni a működésen. Fontos új lehetőségeket kihasználni."

Az egyik pozitív hozadéka ennek a helyzetnek az, hogy mind több vállalkozó digitalizálta a termelést, felismerték, hogy online módon is lehet kommunikálni a fogyasztókkal, a kiskereskedők pedig web-áruházakat nyitottak.

Szerző: 
Pannon RTV