Digitalizáció a mezőgazdaságban

get_img.jpg

Interaktív előadás és bemutató Óbecsén

Interaktív előadást és bemutatót tartottak szombaton az óbecsei Than Emlékházban. A Digitalizáció a mezőgazdaságban elnevezésű rendezvényen többek között a GPS technológiákról, az adatfeldolgozásokról, a drónos permetezésről és a növényanalízisre alkalmas multispektrális drónokról hallhattak újdonságokat a gazdák.

– Alapvetően kétfajta drónt tudunk megkülönböztetni, amit a mezőgazdaságban használunk. Az egyik az adagyűjtő-, a másik pedig a kijuttató drón. Az adatgyűjtő drón esetében több kamerás rendszerekről van szó, ezek különféle információt gyűjtenek. Meg tudják állapítani a növény betegségét, hogy a betegség elkezdett-e már terjedni, ha igen, a földnek hány százalékára terjedt ki, esetenként vadkárelemzést lehet vele végezni, és hát mindenekelőtt digitális terepszemlét, tehát gyakorlatilag bármelyik pillanatban hosszabb távon el tudjuk menteni nagy felbontásban a földnek az állapotát. Ez későbbi döntéshozatalok során nagyon fontos – mondta Pletikoszity Árpád, az oromi Dronteh cég alapítója és vezetője.

A szakember hozzátette, hogy a drónos permetezésnek a legnagyobb haszna és legnagyobb felhasználási területe a magas növésű növényeknél van, amikor már nem lehet traktorral megközelíteni a földet, de még mindig problémát jelent a növénynek a kezelése. Pletikoszity Árpád kiemelte, hogy a drónok segítségével úgy tudják lekezelni a földeket, hogy közben nem tapossák azt, és ezáltal mintegy 10-15 százalékos veszteségtől mentik meg a gazdát.

Szerző: 
Magyar Szó, kábé