A délvidéki déligyümölcs

38304-kivi-12-big_jpg.jpg

Dél-Kína nemzeti gyümölcse egyre nagyobb teret hódít Európában, hiszen nem csak a mediterrán térségben érzi jól magát, termesztése nem bonyolult, arra viszont ügyelni kell, hogy termő- és porzóegyedeket is vásároljunk. A növény a jó vízáteresztő talajt kedveli, a metszésére figyelmet kell fordítani. Nagy térigényű, így ha lugast építünk neki, bőséges terméssel hálálja meg a gondoskodást.

Surányi Bettina családja mezőgazdasággal foglalkozik. Felmenői is növénytermesztésből éltek meg. Bettina édesapja, Zsúnyi József szeret kísérletezni, a kivi különösen felkeltette az érdeklődését. Testvérével és annak családjával vágott bele a termesztésébe. A Zsúnyi és a Szilák család alapította meg az ország első bejegyzett kiviültetvényét. A múlt év novemberében 2,5 tonnányi termést szüreteltek le. A gyümölcsből már értékesítésre is jut bőven, főleg újvidéki, organikus termékeket forgalmazó üzletekben lehet megvásárolni a temerini kivit.

— Én is a földművelésben tevékenykedem, a családunk által alapított mezőgazdasági szövetkezet irodájában dolgozom – mesélte Bettina. – Apukám mindig szeret valami újat bevállalni. 2014-ben megvette az első töveket, 200-220 növényt, majd később rám, az öcsémre és az unokatestvéremre bízta a kivit, hogy ha szeretnénk, mi, fiatalok foglalkozzunk vele, ő pedig mögénk áll, és támogat bennünket. Már ott tartunk, hogy a múlt év őszén félhektáros területről több mint 2,5 tonna gyümölcsöt szüreteltünk le. Már bővült is az ültetvény, 2018 tavaszán 1,3 hektáron ültettünk újabb töveket, de ezek még nem fordultak termőre. Több évig kell várni, amíg a kivi teremni kezd. Akár hét-nyolc év is kell, hogy ideális körülmények között maximális legyen a hozam.

* Milyen körülményekről kell gondoskodni, hogy a kivi jól érezze magát, és bőséges legyen a termés?

— Jó vízáteresztő képességű talajra van szüksége, nálunk ezzel nincs is probléma, a hőmérséklettel sincs gond, viszont amikor a növény elkezd fejlődni, és kora tavasszal újraindul a nedvkeringés, akkor a rövid éjszakai fagyok a kivit is veszélyeztetik. Az első termésünket 2017-ben szedtük le, akkor csak néhány ládával, de bátorkodtunk bővíteni, mert láttuk, hogy nálunk is tud teremni a kivi. Abban az évben, amikor bővítettük az ültetvényt, a már meglévő állományt elvitte az éjszakai fagy. Nemcsak a termést, hanem az egész növényt is, mely a talaj felett van. A gyökere élve maradt, de újra kellett fejleszteni a főtörzset és a mellékágakat. Az a tapasztalatunk, hogy a vasat pótolni kell a talajban, a trágyázás is jót tesz, mint minden más növénynek, fának. A metszésre is figyelni kell, azt nyugalmi állapotban végzik. T alakba kell kialakítani a törzset, ebből indulnak a termőágak.

* Hogyan kell tárolni a gyümölcsöt? Meddig őrzi meg a frissességét?

— A kivi akkor érett, amikor eléri a megfelelő cukortartalmat. 6,5% felett már szüretre kész. Ezt refraktométerrel (cukortartalom-mérővel) ellenőrizzük a gyümölcs nedve alapján. Mi megvárjuk, hogy túllépje ezt a határt, és akkor szüretelünk, vagyis általában november elején. A múlt évben a gyümölcs november 7-én, 2020-ban pedig november 6-án érte el a megfelelő cukorszintet. Természetesen még az első jelentősebb fagyok előtt kell leszedni. 2020-ban 560 kilogramm körüli volt a termés, melyet egy hűvösebb garázsban helyeztünk el, de 2,5 tonnányit már máshol kell tárolni. Erre készülve vettünk egy kisebb hűtőházat. Az ideális körülmények 5 Celsius-fokos hőmérséklet és 90-95 százalékos páratartalom, így a kivi nem veszíti el a nedvességtartalmát, több hónapig friss marad. Amikor még kevesebb termett, május végéig is meg tudtuk őrizni hűtőház nélkül. Most is bízunk abban, hogy május végéig, a nagyobb melegekig megmarad a termés.

* A család értékesíti a kivit?

— Eddig az volt a kihívás, hogyan termesszük, most viszont már az, hogyan értékesítsük. Már annyi van, hogy egy részét el kell adni, csakhogy a kivi nálunk még nem annyira népszerű, mint az alma vagy a körte. Olyan üzleteket keresek fel, amelyek kizárólag organikus termékeket forgalmaznak, mert a mi kivink is az. Újvidéken értékesítjük, de Belgrád felé is kacsintgatunk, meg persze az is felmerült bennünk, hogy külföldre is szállítsunk. Egyelőre nem bővítenénk az állományt, mert ha a második betelepített terület is teremni kezd, még nagyobb hozamunk lesz. Most azon dolgozom, hogy olyan vevőket találjak, akik értékelni tudják azt, hogy organikus gyümölcsöt termesztünk, és akarnak is kivit vásárolni.

* Önök mihez használják fel ezt a déligyümölcsöt?

— Anyukám már csinált belőle sütiket, sokan elkérték a recepteket. Smoothie-kat is készítünk, a nagymamám már azon is gondolkozik, hogy megaszalja a gyümölcsöt. Kísérletezünk, és majd meglátjuk, mi válik be. Egyelőre nem feldolgozva értékesítjük, de arra is nyitottak vagyunk.

* Ha valaki a kertjébe hobbiszinten szeretne kivit telepíteni, mire ügyeljen?

— Elsősorban olyan helyről vegyen tövet, ahol tudják, hogy van porzó- és termőnövény, mert mindkettőre szükség van. Nem igényel sok munkát, egy lugast kell készíteni, hogy legyen helye futni, és bőségesen kell locsolni.

 

A kivinek magas a kálium-, nátrium-, foszfor-, kalcium-, magnézium-, vas-, cink-, réz-, mangán-, szelén- és aminosav-tartalma. Nagy koncentrációban található meg benne az A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E-, J- és K-vitamin. Egyetlen kiviben egész napra elegendő C-vitamin van.

 

Szerző: 
Hét Nap, Szakáll Laura