Családi tapasztalat, sikeres startup

embrigo1.jpg

Sertésszaporító központ – Embrigo Kft.,Temerin

A temerini Embrigo nevű startup cég sertésszaporító anyag tárolására és eladására szolgáló mesterséges megtermékenyítő központot hozott létre. A dél-bácskai körzetben egyetlen ilyen jellegű szolgáltatásként havi harminc, illetve negyven százalékos forgalomnövekedést tudhat magáénak. A vállalkozás elindulásáról, fejlődési fázisairól Győri Orsolya tulajdonost kérdeztük:

  •     Hogyan született meg a cégalapítás ötlete, illetve milyen pályázati források segítették létrejöttét?

Családunk több mint egy évtizede foglalkozik állattenyésztéssel. A cég megalapításának ötlete onnan eredt, hogy mindig is nagy problémát jelentett a malacok eladása (gazdaságunkban anyakocákat és malacokat tartunk).

Kétgyerekes anyukaként nem voltam munkaviszonyban, amikor a Prosperitati Alapítvány megjelentette a startup pályázatot. A férjemmel együtt úgy döntöttünk, hogy belevágunk.

Sikerült is a pályázat, elnyertük a cégalapítás lehetőségét. Ennek előfeltétele volt egy tanfolyam, én vettem részt rajta. Négy héten át szombatonként utaztam Magyarkanizsára tanulni. Nagyon hasznos volt számomra, részletesen fölvilágosítottak bennünket a gazdasági tudnivalókról. Végül egy jól megírt üzleti tervet kellett benyújtani, azt követően döntöttek a pályázatokról.

  •     Hogyan történik a munkafolyamat a cégben?

Összekötő szerepet töltünk be. Cégünk megalakulása előtt elég nehezen lehetett hozzájutni legális és jó minőségű sertésszaporító anyaghoz. Nálunk mindezt be lehet szerezni.

Saját állatorvost alkalmazunk, ő tizenöt nappal a vemhesség után kimegy és a helyszínen ellenőrzi, hasas maradt-e a koca.

Mindezek után nálunk a malacokat is át tudja adni a tenyésztő, tehát visszavásároljuk őket, gyakorlatilag egy kört zárva be.

Sőt takarmány is beszerezhető nálunk, továbbá a vemhesség alatt bármikor fordulhatnak hozzánk. Az alkalmazásunkban álló állatorvosnő házhoz megy, ha probléma lép fel, közösen próbáljuk korrigálni azt. A Prosperitati Alapítványnak köszönhetően minden eszközünk megvan a munkához. A sikeres pályázásoknak hála, rendelkezünk klíma-boxokkal, kézi ultrahanggal (már a 28. naptól kimutatja a vemhességet), megtermékenyítő nyereggel, csövekkel, amelyek segítik a megtermékenyítést.

  •     Elégedettek az eddigi eredményekkel?

Havonta harminc vagy akár negyven százalékos forgalomnövekedést érünk el. Sokat jelent, hogy a tenyésztő egy helyen jut hozzá többféle szolgáltatáshoz.

A dél- bácskai körzetben egyetlen ilyen jellegű vállalkozásként folyamatosan ívelnek fel a cég gazdasági mutatói.

Arra törekszünk, hogy tartsuk ezt a szintet és a tőlünk megszokottá vált minőséget.

2018. január 10.

 

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT