Családi ház és földterület, a szülőföldön való boldogulás megadatott feltételei

dragity.png

Házvásárlás, földvásárlás, kapcsolható eszközök – Drágity Róbert, Pacsér

A pacséri Drágity Róbert és családja a gazdaság fejlesztése mellett a Prosperitati Alapítvány pályázatának köszönhetően családi házhoz is jutott. Örömmel mutatta be gazdaságát és új otthonukat.

  •     Milyen eszközökre pályázott és mennyiben segítette az életüket az új családi ház megvétele?

Az első körben családi házra pályáztunk, mivel tizennégy évig laktunk házbérben, úgy tűnt, hogy jó lehetőség lesz számunkra, családunk számára. Ennek a pályázatnak során csaknem a maximális pontszámot tudtuk megvalósítani. Nagyon boldog volt az egész család, hogy  2016 decemberében beköltözhettünk a takaros házba. Mindez nagyban elősegítette a család életét, hiszen régóta terveztünk házat venni és így, a pályázatnak köszönhetően a félretett pénzünket a gazdaság fejlesztésébe fektethettük.

A második körben hat hold földterületet sikerült nyernünk, az 50 százalékos önrészhez banki hitelt vettünk igénybe, úgyhogy a 6 hold föld megvásárlásához 1 millió 750 000 dináros támogatást kaptunk a Prosperitati Alapítványtól és 1 millió 830 ezret fizettünk hozzá önrészként.

A harmadik körben kapcsolható eszközre pályáztunk, egy szántóföldi vontatott permetezőgépre, amely teljesen automatikus vezérlésű. 1 millió 80 000 dinár értékű az eszköz, itt 280 000 dináros önrészünk volt és 800 000 dinárt igényeltünk és kaptunk az Alapítványtól a vételhez.

A permetező nagyban elősegítette a gazdaságon belüli munkát, mivel bő 100 hold földet munkálunk és a kis permetezővel eddig egy hétig permeteztem, két és fél holdanként, fordulónként, ezentúl azonban például délelőttönként 12 holdat, délutánonként is legalább ugyanennyit el tudok végezni. Továbbá nem kell az időjárást figyelni, hogy fúj- e a szél, meleg van-e...?

  •     Mit termesztenek és milyen módon a földeken?

Hagyományos kultúrák termesztésével foglalkozunk. Búza, kukorica és olajrepce terem a saját és a bérelt, összességében jóval több mint 100 hold földön.

  •     Milyen egyéb terveik vannak?

    Folyamatosan igyekszünk bővíteni a gazdaságot. Szintén a Prosperitati Alapítványnak köszönhetően  nyertünk egy 110 lóerős traktort is. Az ezzel kapcsolatos ügyek intézése most van folyamatban. Mindenesetre ez a gép ugyancsak hatalmas segítséget jelent a gazdaságunknak, hiszen ekkora földterületen egy negyvenöt éves traktorral igen nehézkesen zajlott az eddigi munka. Hálásak vagyunk érte, hogy az Prosperitatinak köszönhetően a család és gazdaság létminősége is rendkívül pozitív irányban változott- hallottuk a pacséri gazdálkodótól.

 

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT