A család gyümölcse

lalaityeva.jpg

Földieper és cseresznyeültetvény – Lálity Éva, ZENTA

A zentai Lálityék családi gazdasága nagymértékben fellendült a Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően. Nemcsak földieper palántákhoz és cseresznyéshez, de a munkálatokat megkönnyítő eszközhöz, továbbá új traktorhoz is jutottak.

Lálity Éva, a generációkon keresztül felépített családi gazdaság egyik legtapasztaltabb tagja mesélt a részletekről.

  •     Milyen eszközöket, gépet igényeltek a Prosperitati Alapítványnál és mindezek mennyiben segítették gazdaságukat?

Legelőször is az ültetvények kategóriában pályáztunk, földieper palántákra. Mindez nagyon megkönnyítette az életünket, mivel nem kellett rá kiadni pénzt és tudtuk növelni az eddigi mennyiséget. Mindjárt több idénymunkást alkalmazhattunk, értelemszerűen nagyobb volt a jövedelmünk is.

A következő körben földvásárlást pályáztunk. A szomszédos elhagyatott gyümölcsöst pályáztuk meg. Kitisztítottuk és a következő pályázati ciklusban odatelepítettük a cseresznyést.

A harmadik körben, mivel már van egy cseresznyeültetvényünk, amely az idén volt első termő, ennek gondozásához a régi permetező és minden más sem igazán felelt meg, pályáztunk egy nagy méretű permetezőgépre, amely porlasztja és jól szétviszi a ma már nagyon drága permetet és mindazt, ami az ültetvény műveléséhez szükséges.

    A továbbiakban hatalmas öröm és segítség volt, hogy a régi, harmincöt éves traktorunk helyébe egy új kistraktort vásárolhattunk, hála az Alapítványnak.

Az új és a régi ültetvénnyel együtt már három hektár cseresznyésünk van, ennek megmunkálásához nagy szükség volt egy erősebb, megbízhatóbb munkaeszközre, erőgépre.

Továbbá immár rendelkezünk integrátori szerződéssel is, így előreláthatóan tovább növekszik a gazdaság területe és a munka mennyisége is.

  •     Hol és milyen módon értékesítik terményeiket?

Az epret a helyi piacon tudjuk eladni, csúcsidényben együttműködünk néhány viszonteladóval is. A cseresznye új ültetéseihez még négy év kell a hozamig.

    Bízunk benne, hogy a fent említett integrátori szerződés szintén hozzájárul majd ahhoz, hogy minél eredményesebb legyen az értékesítés és akár további bővítésekben is gondolkodhatunk.

  •     Milyen terveik vannak a jövőt illetően?

    Ahogyan már elmondtam, családi gazdaságról van szó. Nagyszüleim és a szüleim is ezeken a földeken gazdálkodtak, termesztettek. Mindebbe nőttem bele és végtelenül örülök, hogy az én gyerekeim is itthon maradtak, a családi gazdaság keretein belül keresik a boldogulást. A menyem kertészeti tanulmányokat végzett, értelemszerű, hogy ő végzi a fák permetezését, gondoskodik a növényvédelemről.

Igyekszünk gyarapítani a gazdaságot. Egyelőre csupán a családtagoknak, az ismerősöknek adunk idényjellegű munkát. Reméljük, hogy a jövőben ez is változik majd, és egyre több munkást alkalmazhatunk, minél hosszabb időtartamra- hallottuk Lálity Évától.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT