Capriolo

01_capriolo.jpg

Brindza Lajos, a Capriolo Kerérpárgyár tulajdonosa

  • Milyen múltra tekintenek vissza, milyen volt a kezdete a ma már 20 éve fennálló vállalkozásnak?

Cégünk 20 éve indult, mint családi vállalkozás. Igazából a Capriolo már egy létező cég volt, de nem kerékpárokkal foglalkozott, hanem egy étterem volt.1996- ban döntöttem úgy, hogy kerékpárokkal szeretnék foglalkozni, azt követően, hogy egy tombolán kerékpárt sorsoltunk ki főnyereménynek. Ezután folyamatosan kerestek meg azzal, hogy hol vettem a kerékpárt.

Ez adta az ötletet, hogy beindítsuk a vállakozást. Az sem volt elhanyagolható szempont, hogy úgy tartottam néhány alkatrészből nem nagy dolog összeszerelni egy kerékpárt,  csak  a megfelelő eszközök és szerszámok kellenek hozzá.

  • A 20 éves jubileumi fennállás alkalmából készülnek e speciális, limitált szériás kerékpár gyártásával?

Öt modellt állítottunk elő, amely kimondottan limitált szériában, az évforduló apropóján került gyártásba. Ezenkívül megkezdtük a pedelec elektromos kerékpárok gyártását is, amely egy rásegítős technikán alapuló kerékpár, ami az európai uniós előírásoknak is megfelel.

Elmondhatom azt is, hogy jelenleg több mint 100 fajta kerékpár modellt gyártunk, a legkülönbözőbb színekben és méretben. Körülbelül tíz országból hozzuk be a nyersanyagokat, de Szerbiában is gyártatunk alkatrészeket. Összesen 22 országba szállítjuk ki a gyártmányainkat.

  • A kerékpárok mellett mi található meg a cég termékkínálatában?

Eleinte csak kézi szerszámokkal szereltük össze a kerékpárokat, majd időrendi sorrendben ezt követte az automatizált vonalon történő összeszerelés, utána sikerült automatizált fűzőgépet is beszereznünk, illetve a felniket is mi állítottuk elő, majd végezetül megkezdte működését a festő üzem is, amely egy komoly előrelendítést jelentett a vállalat életébenSokkal flexibilisebbé váltunk, ugyanis a piaci igényeket kielégítő színeket tudunk előállítani. A kerékpárhoz tartozó mindenféle tartozékokat, kiegészítőket  és pótalkatrészeket forgalmazunk, világhírű márkákat felvonultatva.  

A fitness programból kiemelném a házi edzőgépeket is, emellett bevezettünk még a vadászatot és a horgászatot is.

  • A Capriolo mint név, egyet jelent a megbízhatósággal, minőséggel. Mi garantálja ezt?

A 20 év alatt folyamatosan próbáltunk fejleszteni, kinn voltunk a nemzetközi kiállításokon, Kínától egészen Németországig, ahol a legkülönfélébb újításokat, fejlesztéseket kísértük figyelemmel. Nagyon fontos volt, hogy a kivitel felé fordultunk, és emiatt azon külföldi cégek akiknek gyártottunk kerékpárt, a saját minőségellenőrüket küldték el hozzánk és gyakorlatilag ott állt a sor végén, felügyelve azt, hogy mi és hogyan készüljön el.

Ezáltal a külföldi piac igényeit is ki tudtuk elégíteni és megfeleltünk az elvárásoknak.

  • Miként tudtak sikeresen fennmaradni?

Nemcsak kiállításra jártunk el, hogy megfigyeljük a konkurens vállalatokat, hanem idővel rájöttünk arra, hogy nekünk is kiállítani kell, és ráéreztünk arra, hogy ha a Capriolo cég fejlődni akar, akkor nem elég csak a hazai piac. Nagyjából 12 évvel ezelőtt döntöttünk úgy, hogy a kölni kerékpár kiállításon részt veszünk, amely az első volt számunkra. Évek óta Friedrichshafen városa ad otthont a legnagyobb európai kerékpár kiállításnak, amelyen rendszeresen képviseltetjük magunkat. A gazdasági válság idején megfeleződött a kerékpárok eladása a hazai piacon, ám mivel mi időben nyitottunk és megszereztünk külföldi piacokat is, át tudtuk vészelni azt az időszakot. Nem kellett munkásokat elküldenem, tudtunk fejlődni is.

A személyes példámból kiindulva, négy év kellett ahhoz, hogy az első, garázsban összeszerelt kerékpár után már Kínában vásároltam meg az alkatrészeket.

  • Hogyan látja a Prosperitati Alapítvány pályázási lehetőségeit?

Igazából az elmúlt 20 évünk alatt nem nagyon volt lehetőségünk pályázni. 

Voltak pályázatok, de egyik sem volt vissza nem térítendő támogatás. Mi a kamattámogatást pályáztuk meg  és sikerült is megnyernünk. Ez az első olyan pályázatunk, amely vissza nem térítendő támogatás, és ebből mi négy teherszállító autót vásároltunk. Mivel az autóparkunk kezdett elöregedni, időszerű volt új járműveket vásárolni. Ehhez most nagy segítséget nyújtott ez a pályázási lehetőség.

2016. november 3.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, G.A.