Bármennyire ellenálló növények, fényre nagy szükségük van

images_cms-image-000225748.jpg

A temerini Borda kertészetben a kaktuszok, pozsgások teleltetéséről tájékozódtunk

Hogyan felkészülni a télre, ha a nyáron alaposan elszaporítottuk kaktuszállományunkat, vagy a tervezettnél is többet szereztünk be a mind „divatosabb" pozsgásokból? Épp csak elkezdődött az ősz, de a kiskert tulajdonosai már a télre gondolnak. Kérdésünk megválaszolására, némi hasznos tanácsra megfelelőbbnek a temerini Borda József, a Borda Kaktuszok (Kaktusi Borda) családi vállalkozás megalapítója tűnt, amely két évtizede, vagy ennél is több ideje kaktuszok és pozsgás növények nevelésével és értékesítésével foglalkozik.

– A kaktuszok és a pozsgások előkészítésénél a teleltetésre egy dolog lényeges: a kora őszi időszakban megelőző permetezést kell elvégezni a növényeknél; gombaölő és rovarirtó szerrel kell felkészíteni a növényeket a téli periódusra. Október folyamán, mielőtt bevinnénk a növényeket telelőhelyükre, ezt ajánlatos elvégezni, bárhol is tartsuk őket: hűvös helyen vagy fűtött helyiségben, akár üvegezett verandákon.

Október végétől ne locsoljuk a kaktuszokat!

– A permetszerek kiválasztásáról hálátlan lenne nyilatkozni, mert nem állandó a palettájuk, nagyon változékony a kínálatuk, de a szakboltokban útbaigazítanak bennünket. A többit talán sokan tudják: október végétől a kaktuszokat nem locsoljuk egészen a tavasz beálltáig, április első hetéig, mert leállnak a növekedéssel, tehát a nyugalmi időszakban tarthatjuk őket száraz állapotban. Ez érvényes, vagyis ugyanez az eljárás akkor is, ha nem növényházi tartásban, hanem lakásban, akár 20-25 fokos hőmérsékleten tartjuk a növényeinket. Ezzel ellentétben a pozsgásokat – fajtától függően – havonta egyszer-kétszer, mérsékelten öntöznünk kell. Mi a vásárlóinkat felvilágosítjuk. Felhívjuk a figyelmüket arra is, hogy mind a kaktuszok, mind a pozsgások télen is világos helyen kell álljanak. Ha ezeket a növényeket 2-3 méterre tesszük a fényforrástól, akkor halálra vannak ítélve. Tehát bármennyire ellenálló növényekről van szó, fényre szükségük van. Ha nincs világos verandánk, akkor az ablakpárkány is megfelel. Legideálisabb, ha délre, délnyugatra néző verandán tartjuk őket a téli hónapokban, de ez legtöbb helyen nem adatott meg, virágaink mégis túlélhetik a hideg időszakot.

Ennyit tudtunk meg a teleltetésről szeptemberi ottjártunkkor. Bordáék akkor éppen amiatt sajnálkoztak, hogy a verseci szüreti fesztiválon nem vehettek részt, ugyanis a járvány miatt bizonyos árusoknak – közöttük a kertészeknek is – lemondták a részvételi lehetőséget. Így már most, mint ahogyan az elmúlt pandémiás másfél évben, fokozódott az internet, a közösségi oldalak fontossága. A Kaktusi Borda Facebook-cím (vagy Instagram-jelenlét) – bárki meggyőződhet – tetszetős, célszerű, ráadásul forgalmas. Borda Arnold, aki a kertészetet alapító édesapja mellett immár a vállalkozás vezetője, ezen a ponton jut leginkább kifejezésre. Mint mondja, a termékértékesítés jövőjét is ebben látja.

– A vállalkozás létrejöttével az adminisztratív munka rám hárult. Az innen, valamint a telefonon beérkezett rendelések kezelését, a csomagküldést és az ügyfelekkel való kommunikációt is a hét szinte minden napján végezni kell. Édesapám a termelést irányítja, legyen szó magvetésről, locsolásról, ültetésről..., én pedig a többit.
Bordáék családi házának udvara lassan megtelt fóliasátrakkal. A húsz évvel ezelőtti kezdetektől folytonosan nőtt a vállalkozás, de mindenképp kimagaslik egy fémszerkezetes konstrukció, melyet három évvel ezelőtt a Prosperitati Alapítványnak köszönhetően sikerült elnyernie Arnoldnak, mint kezdő vállalkozónak. Ennek köszönhetően a korábbiaknál jóval nagyobb alapterületű, korszerű és gazdaságosan fűthető növényház megépítése vált lehetővé. Egy rá következő pályázati körben modern fűtésrendszert és mozgatható asztalokat sikerült beszerezni. Már csak az öntözést és a fűtést kell korszerűsíteni ahhoz, hogy beteljesüljön a család minden álma.

 

Kedvtelésből vállalkozás

József bízik abban, hogy van jövője a vállalkozásnak. Ha a fiatalos kedvtelésből, gyűjtőszenvedélyből kinőtt egy vállalkozás, miért ne fejlődhetne tovább fia irányításával? Mint mondja, legmeghatározóbb pillanat az volt, amikor húsz évvel ezelőtt megvált állandó munkahelyétől, és belevágott a magánvállalkozásba. Bár előbb kezdte volna! – mondja. Ki tudja, hol tartana, de tény, hogy a családi vállalkozás már most Vajdaság egyik legnagyobb kaktusz-, sőt pozsgásnövény-gyűjteményével büszkélkedhet. A kaktuszok mellé ugyanis idővel becserkészték a pozsgásokat, melyek különlegességüknél fogva mind kelendőbbek a virágkedvelők körében, így természetesen a kertészetben is egyre nagyobb tért hódítanak.

 

Szerző: 
Magvető, N-A