A Balkán legnagyobb silóparkját hozták létre a Magyar Kormány támogatásával

2023-09-15-gebi-silopark-atado2.jpg

Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese részt vett a mezőgazdasági fejlesztés második ütemének ünnepélyes átadásán.

A Szerbia és Magyarország közötti határ légiesítése az elsődleges cél, Magyarország kiáll Szerbia mielőbbi Európai Uniós csatlakozása mellett - hangsúlyozta Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese a Gebi Kft. 40 éves fennállásának és a kiemelt jelentőségű, nagyléptékű mezőgazdasági fejlesztés második ütemének ünnepélyes átadásán. A Magyar Kormány a Prosperitati Alapítványon keresztül a 9 millió eurós fejlesztés 45 százalékával támogatta a céget. Ennek köszönhetően a Balkán legnagyobb silóparkját hozták létre.

A Gebi kft. családi vállalkozást negyven éve alapították, 20 éve foglalkozik takarmánygyártással. 450 munkást foglalkoztatnak. A magyar kormány a Prosperitati Alapítvány által 8 terménytároló cella és egy csantavéri kutyatápüzem kiépítésében és napraforgóüzem bővítésében támogatta a szerbiai és nyugat-balkáni piacvezető céget.

Ozsvár Tihamér, társtulajdonos, Gebi kft.: „9 millió eurós volt a projektum, ebből 55 százalékát a Gebi állta, 45 százalékát pedig a magyar államtól kaptuk vissza nem térítendő támogatás formájában ez azt jelenti, hogy a Balkánon talán a legnagyobb silóparkot sikerült felépítenünk nagyságilag is meg átvevő gyorsaságban is, ami nagyon fontos, mert nagyon fontos ma már az idő, nagyon nagy mennyiséget tudunk átvenni, ez azt jelenti, hogy óránként át tudunk venni 800 tonna búzát itt Topolyán.”

Mintegy 14 ezer sikeres pályázat van mögöttünk, a mi számításaink szerint közvetlen módon mintegy ötvenezer ember ennek lehetőségnek a haszonélvezője - mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke. „Mindenekelőtt azt szeretném elmondani, hogy Magyarország részéről a gazdaságfejlesztési program tekintetében egy forintnyi adósság nincsen. Az összes olyan forrás, amiből az utolsó nagy projekteket, amiből körülbelül 50 van belőlük, olyan típusúak, mint amit ma egyet átadtunk, az elsőt adtuk át, ezeknek a megvalósítása vár ránk az elkövetkező hónapokban, egy évben, másfél évben és azt várjuk, hogy a költségvetési körülmények, a politikai körülmények változzanak és azt követően újra vissza tudjunk térni a már megszokott módon, a már megszokott dinamikával a gazdaságfejlesztési program további bonyolításhoz.”

A gazdaságfejlesztési program eddigi vállalásait teljesíti és amint lehetőség nyílik rá folytatni is szeretné. Gazdasági téren fontos lenne Szerbia mielőbbi uniós csatlakozása, amelyért Magyarország határozottan kiáll - hangsúlyozta Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese. „Követeljük azt, hogy Szerbia kapja meg azt a bánásmódot, amit kiérdemel nemcsak politikailag, hanem valós teljesítményénél fogva is, fontosságánál fogva is, különösen ebben a törékeny geopolitikai helyzetben, amikor az uniónak szüksége van újabb partnerekre és legkevésbé van szüksége arra, hogy bizonytalanságban és kiszámíthatatlanságban tartsa a számára legfontosabb szomszédságbeli térségeket,így például a Nyugat-Balkánt. Tehát a határokat légiesíteni kell, átjárhatóvá tenni, fizikai értelemben kell ez irányban lépéseket tenni és természetesen szabályozásban is. Itt gondolok a schengeni zóna kiterjesztésére Szerbia irányába, ami a nyugati trendekkel szembemenő gondolat, de ez minket nem rettent el, sőt még keményebb munkára ösztönöz.”

Az ünnepélyes átadó után a vendégek megtekintették a Gebi topolyai terménytároló telephelyét.

Szerző: 
Pannon RTV