Az eredeti ízek otthona

1.jpg

A közelmúltban Budapesten átadták a magyarországi Az Utazó magazin 2021 legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjait. Az év vajdasági magyar éttermének járó elismerést a hajdújárási Hedera érdemelte ki. Felkerestük a vendéglátóhelyet, ahol Remete Károllyal, az étterem tulajdonosával beszélgettünk.

— Az elektronikus leveleket általában feleségem, Márti nyitogatja, és ő szólt, nézzem meg. Másnap felhívtam Az Utazó magazin főszerkesztőjét, aki közölte velem, hogy közvélemény-kutatás és különböző szakvélemények alapján alakult ki ez az eredmény. Természetesen megtiszteltetés számunkra a rangos elismerés, egyfajta visszaigazolás, hogy jó úton járunk. A díjátadó ünnepséget megtisztelte jelenlétével többek között Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár is. Az elismerés erőt ad a folytatáshoz, s erre nagy szükségünk van, hiszen egy étterem működtetése során számos nehézség merül fel, főleg az utóbbi két évben. A vendéglátás az egyik legtöbb stresszel járó munka, mivel minden vendég igényeinek meg kell felelni. Minden étel elkészítése kihívás, hiszen számunkra a legfontosabb, hogy a vendég maximálisan elégedett legyen. Mindig a maximumra kell törekednünk, a vendégek számára a lehető legjobbat kell nyújtani — mondta Remete Károly, aki 1979-ben szakácsként szerzett oklevelet.

Az elismerés átvételének pillanata (Fotó: Pannon RTV/Bodzsoni Péter)

 

— A kezdetek kezdetén úgy gondoltam, csak legyen négy asztalom, és megmutatom, mit hogyan kell csinálni. Az élet azonban nem ilyen egyszerű, a körülményektől függ, mit tudsz megmutatni. A ’90-es években különféle önteteket, szószokat, ételeket próbáltunk bevezetni, ami akkor még egy kissé korainak bizonyult. Úttörőknek számítottunk ebben a folyamatban. A legszebb időszaknak az 1998-tól a 2000-es évek elejéig tartó évek bizonyultak, amikor Királyhalmon működtettünk éttermet. Jól ment minden, szinte problémamentesen dolgoztunk, és munka is volt. Az elmúlt két év, ahogy a többi vendéglátósnak, nekünk is hatalmas érvágást okozott. Nem hiszem, hogy az elmúlt két évet az előttünk álló két év alatt bármilyen formában is pótolhatjuk. Abban bízom, talán 2024-re újra talpra állunk, ha nem lesznek újabb tragédiák, járványok, háborúk. Kérdés, hogy az elkövetkező időszakban mennyi energia áll rendelkezésünkre, lesz-e elég, ki tudjuk-e fizetni a megnövekedett költségeket. Nagyon bizonytalan a jövőnk — mondta a tulajdonos, és hozzátette, a mai világban nagyon nehéz pincért, takarítót, mosogatót találni.

Az étterem cateringgel is foglalkozik, naponta szállít menüebédet a megrendelőknek. A legerősebb nap a vasárnap, a svédasztalos ebédre már két-három héttel előbb helyet kell foglalni. Különféle családi rendezvényeknek (lakodalom, eljegyzés, keresztelő, születésnap stb.) is otthont ad a létesítmény, kivéve a 18. születésnapokat.

A Hedera étterem bejárata

 

Az étlappal kapcsolatban Remete Károly elmondta, mindig olyat próbáltak összeállítani, amely különbözik a más éttermekétől. A régi Hederában rostélyost és csevapot nem szolgáltak fel, azóta azonban az igények jelentősen megváltoztak.

— Szabadka egy érdekes közeg, mert az emberek nagyon nehezen fogadják el az újításokat. Belgrádban és Újvidéken más a helyzet, de az is igaz, hogy Szabadkán és környékén talán anyagilag is egy kissé szűkösebbek a lehetőségeink. A nemzetközi, a magyar és egy kicsit a balkáni konyhát próbáljuk képviselni, hagyományőrző és a mai igényeknek megfelelő ételeket is készítünk. Megtartjuk a magyar konyhára jellemző ízeket, de a nemzetközi gasztronómia felé is nyitunk. Vendégeink összetételét illetően némi változásra figyeltünk fel, az idén ugyanis több külföldi és az ország más részeiről érkező személy keres fel bennünket. Valószínűleg a szabadidejüket Palicson töltő polgárok hallanak rólunk, és hozzánk is ellátogatnak. Éttermünk nem a főút mellett helyezkedik el, hozzánk célirányosan térnek be. Nincs állatkertünk, sem borászatunk, mi a konyhánkkal tudjuk idevonzani az embereket. Szeretek leülni a vendégekkel, és elbeszélgetni velük arról, mit fogyasztanának. Az is előfordul, hogy olyan ételt javaslok — például kapros túróval töltött pulykamellet baconba göngyölve vagy csirkeszárnyat újragondolva —, amely nem is szerepel az étlapon. Szeretem, ha a vendég személyre szóló elő- vagy főételt kap, és az étel látványa is fontos, hogyan dekoráljuk — emelte ki.

A további tervekről elmondta, hogy a világjárvány előtt megkezdett két apartmant mihamarabb be szeretnék fejezni, valamint a területet is bővíteni kellene. Sokat várnak a palicsi wellnessközpont felépítésétől és a Szabadka—Szeged vasútvonalon jövő ősszel elinduló személyforgalomtól, mivel mindkét esetben a turisták és a látogatók növekedésére lehet számítani. Tervekben nincs hiány, viszont, ahogy Károly elmondta, jelentős a munkaerőhiány, a nagyobb horderejű tevékenységekhez szinte lehetetlen embert találni.

A Hedera étterem hétfő kivételével mindennap 11 órától várja vendégeit.

A terasz 2015 óta fogadja a vendégeket 

 

 

 

Szerző: 
Hétnap