Az egészség csodabogyója

keler.jpg

Az adai Keler Sára és Iván néhány éve termeszti a nagyon kedvező élettani hatású fekete berkenyét a családi gazdaságban – A házaspár hamarosan hűtőházat épít a gyümölcs tárolására a Prosperitati Alapítvány támogatásával

A fekete berkenye, közismertebb nevén az arónia, a vitaminok és az ásványi anyagok tárháza, erős antioxidáns, gyulladásgátló és antikarcinogén hatással rendelkezik. A gyümölcs ugyan fanyar és savanykás ízű, de kedvező élettani hatásai mindezt ellensúlyozzák. Kelerék 2015-ben telepítették az első aróniatöveket, de jelenleg már másfél holdon termesztik, és jövőre újabb ültetvény telepítését tervezik. A gyümölcsből főként gyümölcslevet készítenek, amelyet piacokon és vásárokban értékesítenek 2017 óta. A Prosperitati Alapítvány támogatásával hamarosan megépítik a hűtőházat az arónia tárolására. A házaspárnak azonban fontos lenne, hogy a szerb képviselőház minél előbb elfogadja azt a jogszabályt, amely megkönnyítené a családi gazdaságoknak a gyümölcs feldolgozást és árusítását, hogy forgalmazhassák a boltokban is az aróniát és a belőle készült termékeket.

– A 1,5 holdas ültetvényünkön 1500 bokor fekete berkenye található az adai rétben, a Tisza-parton. Az arónia igénytelen növény. Nem igényel permetezést, az egyetlen kártevője a bundásbogár, ami virágzáskor támadja. A bundásbogarakat kézzel szoktuk eltávolítani. A növénynek nagy az ellenálló képessége a faggyal és a szárazsággal szemben. A trágyázáson és a locsoláson kívül mást nem csinálunk vele. Megkapáljuk a bokor környékét, a terület többit részét lekaszáljuk, valamilyen formában biotermesztést folytatunk. A bokrok 2,5–3 méter magasságúra megnőnek, de vissza kell őket metszeni. Ötödik éves az ültetvény, eddig még nem metszettük, jelenleg 1,5–2 méter között van a bokrok magassága. A feketeberkenyét viszonylag nagy területen termesztjük, de nem egyszerre, hanem fél holdanként telepítettük. Jövőre újabb egy holdnyi ültetvény telepítését tervezzünk, de meglátjuk, hogyan alakult a helyzet – magyarázta Keler Iván. – Az ültetvényen egyelőre a kaszálást magam végzem. Vettünk fűnyíró traktort, a sorközt motoros kaszával vágom. Kapáláskor egy-két idénymunkást alkalmazunk, de amit csak bírunk vagy tudunk, azt megoldjuk családon belül. A szedésnél, ami augusztusban kezdődik és néhány hétig eltart, szintén foglalkoztatunk néhány idénymunkást. Eddig három-négy munkást alkalmaztunk a szüretre a család mellett. Ha a későbbiekben többet terem a fekete berkenye, akkor még több munkásra lesz szükség. A szüret alkalmával kézzel és egyesével szedjük le a bogyókat, ami munka- és időigényes folyamat. Lassan halad, egy szedő hat-nyolc óra alatt talán 15 kilót szüretel le. Az augusztusi melegben reggel 6 órától 11-ig, majd 16-tól 19 óráig dolgozunk. A szedés két-három hétig eltart. Az a szerencse, hogy az arónia jól tűri a meleget, kicsit megaszalódik, de a bokron marad, nem hullik le egész szeptemberig. Mostanra kialakítottunk egy öntözőrendszert, ami sokat számít, hogy elég vizet kapjon a növény. A termés mennyiségét nagyban meghatározza a májusi virágzás, illetve hogy mennyire tudjuk megmenteni a virágot a bundásbogártól, amely megeszi. Nagyon változó a termésmennyiség 2-től 5–6 kilogrammig. Nem terem egyformán minden bokor. Jelenleg átlagosan 3 kilogramm gyümölcs terem egy-egy bokron, amelyek a maximális terméshozamot tíz éves korukra érik el, akkor már legalább 10 kilogrammra lehet számítani – közölte Keler Iván, aki megjegyezte, hogy több fajta arónia létezik, ők a Nero fajtát telepítették, amelyet egy szerbiai faiskolából szerezték be.

A gyümölcs származási helye egyébként Észak-Amerika keleti része, onnan terjedt el a 20. század elejétől Skandináviában, Oroszországban, Németországban és Lengyelországban, ahol különleges biológiai értékei miatt alkalmazzák a gyógyászatban. Keler Sárától megtudtuk, hogy a piacon az emberek nagyon érdeklődnek és keresik a fekete berkenyét, a fiatalok és az idősek egyaránt. 

– Az orvosok a különféle betegségek miatt ajánlják. Az emberek keresik a természetes gyógymódokat és eljutnak az aróniához, majd hozzánk. Sok idős ember fogyasztja, de azon fiatalok körében is népszerű, akik az egészséges étrendet követik, illetve természetgyógyászattal foglalkoznak a gyerekeik vagy saját maguk érdekében. Sokan kúraszerűen fogyasztják az aróniát, mert nagyon erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van. Jó hatással van a vérképre is, mert nagyon sok vasat tartalmaz, és C-vitamint, amelynek köszönhetően felszívódik a vas. A legtöbb ember ezért is keresi, hogy ne vastablettákat és mindenféle mérgező anyagot szedjen be. Nagyon széles körű gyógyhatása van, amiről sokat lehet olvasni, de ezekről én nem beszélnék, mert nem vagyok orvos. Egy biztos, hogy az általunk termesztett arónia nincs permetezve és a belőle préselt gyümölcslevet nem cukrozzuk és nem vizezzük. Én ennyit mondhatok a vásárlóknak, aztán mindenkire rábízom a döntést, de általában pozitívak a visszajelzések, ami nagyon jólesik. Néha meglepő, hogy kiken segített és mennyire hatékony. Nyilván ebben sok minden közrejátszik, köztük az ember szemlélete és életmódja, de orvosok javasolják súlyos betegségeknél. Így szív és érrendszeri, cukorbetegségnél, valamint sugárkezelések és műtétek után – mesélte Keler Sára, aki szerint többféle módon fogyasztható a fekete berkenye. – Mindenki azt mondja, hogy naponta 50 szemnyi aróniát kell elfogyasztani, ami megfelel fél deci gyümölcslének. Sokan fagyasztva tárolják, naponta megesznek egy-egy adagot vagy belekeverik más ételbe. Javasolni szoktam, hogy keverjék bele görög joghurtba vagy zabkásába, mert az aróniának fanyar íze van. Legajánlatosabb két evőkanál arónialekvárt belekeverni az ételbe vagy megenni magában, a gyümölcsléből fél deci ajánlott naponta. Az emberek általában folyamatosan fogyasztják, de általában néhány hónap után csinálnak egy-két hónapos szünetet, bár semmilyen káros hatása sincs, majd újrakezdik. Sokszor a téli hónapokban intenzívebben fogyasztják a sokféle betegség miatt. A vásárlóim leginkább a vérszegénység ellen és immunerősítőnek használják a gyerekektől a felnőttekig. A fiatal lányok is isszák, akiknek szintén nagyobb mennyiségű vasra van szükségük, valamint komoly betegséggel küszködők, daganatos, érrendszeri és cukorbetegek – közölte.

Kelerék nemrégen a Prospertati Alapítványnál egy hűtőház kiépítésére pályáztak és nyertek. A létesítményben 10 tonna fekete berkenyét tudnak majd tárolni egész éven át. Elmondták, hogy már elkészítették az alapot a hűtőházhoz, amelynek hamarosan megkezdődik az építése. 

– A célunk, hogy egész évben tárolhassuk a fekete berkenyét. A bogyó fagyasztható és utána szokták hidegen kipréselni a levét, mivel így több levet ad ki. Egy kiló gyümölcsből nagyon kevés lé jön ki. Az arónia kilója nyersen 400 dinárba kerül, ezért is drága a belőle préselt lé. Emiatt pályáztuk meg a hűtőházat, hogy egész évben rendelkezésére álljon mindenkinek az arónia, amit így kisebb adagokban tudnánk árusítani a piacon és forgalmazni a boltokban, mivel bejegyzett mezőgazdasági termelők vagyunk. Nagyon várjuk már azt a jogszabályt, amely lehetővé tenné, hogy családi gazdaságként foglalkozhassunk gyümölcs-feldolgozással és -forgalmazással. A jelenlegi előírások nagyon szigorúak, számunkra teljesíthetetlenek. Viszont, ha megszületne a kedvezőbb jogszabály, akkor fejlődhetnénk és sokkal többféle terméket tudnánk készíteni. A jövőben szeretnénk jelentősebb mennyiségű hidegen préselt aróniát készíteni, valamint különböző édesített vagy „mentes” termékeket, lekvárokat, mézes termékeket, szárított és teának való aróniát előállítani és árusítani. Az árunkat egyelőre piacokon, kézműves kirakodóvásárokon és egészséges táplálkozással foglalkozó rendezvényeken kínáljuk. Az adai, a magyarkanizsai és a zentai piacon hetente ott vagyunk, nálunk lehet aróniához jutni. Van egy vásárlói körünk, akik már rászoktak az aróniára, ezáltal nagyon gyorsan terjed a hírünk – nyilatkozta Keler Sára.

Kelerék elmondták, hogy a fekete berkenye termesztésével és feldolgozásával érdemes hosszú távon foglalkozni, de kezdetben nem lehet belőle megélni. Ők már lassan kezdik elérni azt a termésmennyiséget, amit biztosíthatja a megélhetésüket. Kiemelték, hogy sokat segített nekik a Prosperitati Alap támogatása. Emellett belekezdtek tavaly a fekete ribizli termesztésébe is, amely szintén különleges gyümölcsnek számít és vidékünkön, egyelőre ők az egyedüli termesztők. A családi gazdaságban emellett az elmúlt években telepítettek 60 diófát és 280 sárgabarackfát is, amelyből szintén bevételt remélnek.

Szerző: 
Magyar Szó, Csincsik Zsolt
Típus: 
Interjú