Az agrárinnovációk lehetőségei

images_cms-image-000240022.jpg

A gazdák kérdeztek, a szakemberek válaszoltak

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége digitalizációs szemináriumokat szervez Vajdaság-szerte a gazdák részére. Csütörtökön, Zentán került sor a precíziós gazdaság rövid bemutatására és a termelőkkel való megismertetésére. Az előadások végén mindenki feltehette és megvitathatta kérdéseit és esetleges felvetéseit a szakemberekkel. Az innovációs technikákról és technológiákról Lálity Zsolt, a Pro Scientia Naturae Alapítvány tagja, a MATE Zentai Konzultációs Központ oktatója tartott előadást.

– Igyekeztem az előadásomban megmagyarázni azokat az alapvető téziseket, amelyeket a termelők nem biztos, hogy mindennap látnak, hallanak és szembesülnek vele. Például, hogy mit is jelent az, hogy innováció, mi a percíziós mezőgazdaság, mi a profit és a valódi profit, melyek azok a technikák és technológiák, amiket esetleg már alkalmaznak a gazdaságaikban, azonban nem tudják, hogy ők ez által már precíziósan gazdálkodnak. Véleményem szerint ez nem áll olyan távol a gazdáktól, mint ahogyan ők gondolják, és idővel ez nemcsak a nagyobbak kiváltsága lesz, hanem a kisebb termelőknek is elérhetővé válnak ezek az innovációk. Előadásaink során arra törekszünk, hogy tudatosítsuk a gazdákban, nem csak azoknak vannak erre lehetőségük, akik meg tudják vásárolni az eszközöket, hanem szolgáltatásként is igénybe vehetők – magyarázta Lálity Zsolt.

A másik előadó Pletikoszity Árpád volt, aki 2020-ban alapította saját vállalkozását, amely a Dronteh néven ismert mezőgazdasági körökben. Árpád arról beszélt, hogy a precíziós gazdaságokba hogyan és miként illeszthetők be a drónok.

– Célunk, hogy adatokat gyűjtsünk multi spektrális drónokkal, szeretnénk nagy kapacitású drónokkal sokkal gazdaságosabban permetezni, mint a jelenlegi permetezőgépekkel, és ennek megismertetése a gazdákkal az első lépés az innovációk felé. A gazdák kétféle irányból érdeklődnek, az egyik a gazdasági irány, a másik pedig a környezetükre mért hatások iránya. Egyre többen próbálnak foglalkozni a földjeik minőségével, így ez egyre vonzóbb jelenség a gazdák számára, hiszen a drónos permetezés által csökken a felhasznált víz és vegyszer mennyisége is. Az érdeklődés lényegesen akkor nőhet meg, ha a gazdák a gyakorlatban jönnek rá arra, hogy a befektetéseiken keresztül nagyobb profitra tehetnek szert – mutatott rá Pletikoszity Árpád.

A rendezvénysorozat Óbecsén folytatódik február 21-én, hétfőn 18 órakor a Texas étteremben, ahová várják az érdeklődő gazdákat.

Szerző: 
Magyar Szó, GR