Automatizált gyártásvonallal gyarapodott, hegesztőcsarnokot épített a bácskossuthfalvi MetalCorp vállalat

images_cms-image-000288935.jpg

A közelmúltban a bácskossuthfalvi MetalCorp vállalat két alkalommal is sikeresen pályázott a Prosperitati Alapítvány támogatására. Az egyedi fém raklapokat, kalodákat, transzformátortetőket, fémvázakat és csarnokelemeket gyártó céget ily módon sikerült fejleszteni. Mrvelj Tihomir, a MetalCorp ügyvezetője, egyik tulajdonosa elmondta, hogy jelentős hátszelet adott a cégnek a két alkalommal folyósított támogatás, a 2017-ben és 2019-ben kezdeményezett újítások, illetve befektetések összértéke 1,2 millió euró, amihez az alapítvány csaknem 500 ezer euróval járult hozzá. A program keretében felépítettek egy 1800 négyzetméteres, modern hegesztőüzemet, és felújították az egykori Meblo bútorgyár egyik csarnokát. Továbbá porfestő vonalat vásároltak, automatizálták a nyersanyag-előkészítés több fázisát, és korszerű informatikai CRM-rendszerrel átláthatóvá tették a termelést.

 

– Cégünk családi vállalkozásként startolt 2009-ben, kezdetben két-három alkalmazottal működtünk, és mi magunk is kivettük a részünket a termelésből egy 200 négyzetméteres helyiségben. Az alapítás után négy évvel kaptuk meg az első külföldi megrendelésünket, és kezdtünk el fém raklapokat és kalodákat gyártani. Ma már állandó vevőkörrel rendelkezünk, ez pedig folyamatos munkát jelent a partnereink nagyobb volumenű és kiszámíthatóbb megrendeléseivel. A MetalCorpot a testvéremmel, Dominikkel vezetjük közösen, felosztva magunk között a feladatokat. Magam az eladással és a termeléssel foglalkozom, a testvérem pedig a beszerzésért és a pénzügyekért felel. Vállalkozói családba születtünk, ennek szellemében már gyermekkorunktól kezdve tudtuk, hogy felnőttként a „magunk ura” szeretnénk lenni. Nem volt könnyű kiépíteni ezt az utat, de szerencsére megkaptuk hozzá a szülői hátszelet, amit nagyon szeretnék majd továbbadni a gyermekeimnek is, hiszen párommal, Emesével két kislányt és egy kisfiút nevelünk – kezdte a beszélgetést Mrvelj Tihomir, aki hozzátette, hogy a Covid miatti korlátozások és az általános gazdasági válság ellenére tavaly is eredményes évet zártak, a 2019-es kimutatásokhoz képest 35 százalékos forgalomnövekedéssel. Ezt annak is tulajdonítják, hogy gyártási profiljuknak javarészt szlovák vagy lengyel vállalatok jelentik a konkurenciát, és az elsősorban németországi megrendelőiknek kedvezőbb árakon tudják értékesíteni a termékeiket.

– Európa több országába is exportálunk, egyebek között a budapesti Siemens csoport tagjának transzformátorfedőket szállítunk. Fémkalodáinkkal és raklapjainkkal több autóipari óriásnak vagyunk a beszállítói, így a Volkswagen, a BMW és az Audi vállalatnak. Egyedi termékeket készítünk, amelyeket tervrajz alapján dolgozunk ki a megrendelő igényei szerint, a minőségre különösen odafigyelve, hiszen ennek figyelmen kívül hagyása hatással lenne a vevőkörünkre. Mivel a piaci igények okot adnak a reményre, bízunk benne, hogy 10 év múlva megtöbbszörözzük a termelésünket – hangsúlyozta Mrvelj Tihomir, aki arról is szólt, hogy ma már több mint 70 helybeli és környékbeli dolgozóval működik a vállalkozás, az öt évvel ezelőtti munkaközösséget plusz 12 fővel tudták gyarapítani.

– Dolgozóink kezdetben elvégzik a fém alapanyag ilyenkor szokásos előkészítését, majd a következő lépés a hegesztés, amit a felületkezelés, vagyis a festés követ. Az úgynevezett belső porfestést a gyárunkban végezzük, a külső felületvédelemnél, a horganyozásnál más cégek szolgáltatásait vesszük igénybe. Ezt az utómunkálatok követik, terméktől függően műanyag elemekkel, címkével vagy más jelöléssel látjuk el, majd azután szállítjuk a vevőhöz. Logisztikával, vámkezeléssel nem foglalkozunk, de találunk rá megoldást, vagyis megszervezzük a megrendelőinknek – hallhattuk, majd az iránt érdeklődtünk, hogy az elmúlt évek válsága milyen hatással volt az alapanyag beszerzési árára.

– Ezt körülbelül úgy tudom szemléltetni, hogy a Covid-válság előtt egy tonna vas értéke 500 euró volt, a Covid alatt felugrott 1200 euróra, majd azt követően visszaugrott 800-ra, aztán az ukrajnai háború hatására 1700 euróra ugrott fel, most pedig 900 euró körül jár. Ehhez hozzátartozik, hogy a vállalatunk falai között évente mintegy 1200 tonna vas fordul meg alapanyagként, a piaci kínálattól függően, amit külföldön vagy belföldön szerezünk be. A régi árra már nincs remény, mégis a legnagyobb kihívást a drasztikus áremelkedések jelentették, és az határozta meg a cégek fennmaradását, hogy ki hogyan tudta kezelni a helyzetet. A legnehezebb időszakokban szerencsére megrendelőink megértő partnereknek bizonyultak, és az alapanyag áremelkedésének jelentős százalékát magukra vállalták – zárta a beszélgetést Mrvelj Tihomir.

Szerző: 
Magyar Szó, K.P.D.