Átadták a KITE Kft. cseneji telephelyét

287162843_458577562744732_8325256004094290869_n.jpg

A magyarországi mezőgazdasági cégnek ez már a harmadik telephelye Szerbiában. A beruházás 1 milliárd forintból valósult meg, amelyhez a magyar kormány a kifektetési stratégia keretében 478 millió forintos vissza nem térítendő támogatást biztosított.

A magyarországi KITE Kft. 2017-ben kezdte meg aktív működését Szerbiában. Első itteni saját tulajdonú telephelye Topolyán épült fel a Prosperitati Alapítvány támogatásával. A mostani bővítésnek köszönhetően Mitrovicán egy területi telephellyel, Csenejen pedig egy központi telephellyel gazdagodott a cég.

Kiss Imre, vezérigazgató, KITE Kft.: „Már a működésünk első évében megszereztük a legismertebb és legnagyobb mezőgazdasági gépgyártó, a John Deer termékeinek a forgalmazási jogát itt Szerbiában, és még ugyanebben az évben a globális szinten is ismert nagy mezőgazdasági gépgyártók is csatlakoztak a portfóliónkhoz.”

A KITE cseneji beruházásának köszönhetően a vajdasági gazdák nem csak traktort és a hozzájuk tartozó gépeket szerezhetik meg, hanem a precíziós termeléshez szükséges tudást is - véli Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke. „Én nagyon fontosnak tartom ezt a beruházást, mert arra tesz lehetőséget, vagy arra teremt lehetőséget, hogy modernizálódjon a vajdasági mezőgazdaság. És, hogy erre készek-e a termelők? Készek, mert ha nem lennének készek, akkor nem csinálta volna ezt a telephely fejlesztést a KITE és nem adott volna el annyi gépet, mint amennyit eladott.”

A modern mezőgazdaság megkerülhetetlen része a fejlődés - mondta a megnyitón Branislav Nedimović, Szerbia mezőgazdasági minisztere. „Ez az élet, ami körülöttünk van. Egy nagy tapsot kérnék Szerbia nagy barátjának, Szijjártó úrnak, köszöntsük őt nagy tapssal, hiszen Szerbiát Európában és a világon a szerbek mellett senki sem védi úgy, mint Szijjártó úr. Végtelenül hálás vagyok ezért. A KITE-nek sok szerencsét kívánok, nekünk pedig még egy kis esőt, sok pénzt, még több traktort. Önök pedig a John Deerekben nyomják a gázt, minden jót kívánok.”

A KITE szerbiai beruházása 1 milliárd forintnyi nagyságrendet képvisel, amelyhez a magyar kormány a kifektetési stratégia keretében 478 millió forintos vissza nem térítendő támogatást biztosított - mondta az átadón Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. „Ennek a beruházásnak a nyomán a KITE által Szerbiában alkalmazott munkatársak száma 80 fölé, az itt Csenejen munkában álló kollégák száma pedig 60 fölé emelkedik. Tisztelt miniszter úr, tisztelt elnök úr, tisztelt vezérigazgató úr és kedves hölgyeim és uraim, barátaim, ez a beruházása a KITE-nek egyszerre erősíti Magyarország gazdaságát és Szerbia gazdaságát és egyszerre jelent újabb lendületet a magyar - szerb együttműködésnek.”

Szijjártó Péter hozzátette, Magyarország Kormánya továbbra is készen álla arra, hogy a nagy magyar vállalatok számára támogatást biztosítson a külföldi piaci részesedések növeléséhez.

Szerző: 
Pannon RTV