Átadták a csokimúzeumot

oti_3241.jpg

Ünnepélyes keretek között megnyitották a Réel Chocolate kézműves csokoládéműhely csokoládémúzeumát. A szalagot Lengyel István, a vállalkozás tulajdonosa és Pásztor István, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke közösen vágták át.

Lengyel István mérföldkőnek nevezte a múzeum megnyitását a dinamikusan fejlődő vállalkozás életében. Hangsúlyozta, hogy az idén ötéves vállalkozás sikeréhez vezető úton a befektetett munka és az elhivatottság mellett anyaországi és hazai támogatások egyaránt segítették őket. Mint mondta, a múzeum nemcsak az elmúlt évek eredményeit tükrözi, hanem hozzájárul Zenta városának idegenforgalmi kínálatához is.

– Üzletünkben az emberek minőségi kézműves csokoládét és fagylaltot vásárolhatnak, a pincében kialakított múzeumban megismerkedhetnek a kakaó történetével és magával a csokoládéval, az emeleten pedig csokoládés gyermekprogramokat fogunk szervezni. A csokoládémúzeum megnyitásával régi álmunk vált valóra. Nem egy szokványos múzeumról beszélünk, ugyanis az volt vele a célunk, hogy az emberek megismerjék a csokoládét – magyarázta Lengyel István, aki a vállalkozás indulásáról elmondta, hogy a feleségével közösen vágtak bele, mégpedig annak ellenére, hogy egyikük építőmérnök, másikuk pedig kertészmérnöki végzettséggel rendelkezik.

– Ebből nem következett egyértelműen, hogy mi kézműves csokoládét fogunk készíteni, de volt egy nagyon konkrét elképzelésünk arról, hogy mit és hogyan szeretnénk megvalósítani. Az első évben 800 kiló csokoládét készítettünk, tavaly már több mint hat tonnát. Ehhez a fejlődéshez egy biztos alapra volt szükség, aminek kapcsán ki kell emelnem a Prosperitati Alapítványt. Az elnyert pályázatok gyorsabb fejlődést tettek lehetővé számunkra. Szintén ki kell emelni a Nemzetpolitikai Államtitkárság szervezésében lebonyolított vállalkozói összejöveteleket, ahol szakemberektől tanulhattuk meg a cégvezetés és a marketing gyakorlatát – fogalmazott Lengyel István.

A csokoládémúzeum a Réel Chocolate Fő tér 1. szám alatt elhelyezkedő, kézműves csokoládét és szintén kézműves fagylaltot árusító üzlethelyisége alatt kapott helyett. A falon végigfutó plakátokon a csokoládé történetét kísérhetik végig a látogatók az időszámításunk előtti második évezredtől egészen napjainkig, a csokoládékészítés menetét pedig videók segítségével mutatják be. A múzeumban régi csokoládék dobozai, csomagolásai is megtekinthetők, illetve a csokikészítéshez szükséges hagyományos eszközöket is szemügyre vehetnek az érdeklődők. A csokoládémúzeum legnagyobb érdeklődésre számot tartó darabja egyértelműen a zentai városháza csokiból készült, kicsinyített mása, ami a tulajdonos elmondása szerint napokon belül teljes egészében elkészül. Mint mondta, véleményük szerint a zentai városháza pincéjében lévő csokoládémúzeumban méltó helye lesz a városháza csokoládészobrának. Hozzátette, az ötletet az adta, hogy büszkék Zentára, és úgy gondolják, a településnek meghatározó épülete a városháza.

Lengyel István azt is elmondta, hogy fontos számukra a csokoládéjuk Zentán kívüli népszerűsítése is, és hisznek abban, hogy a termékeik és a csokoládémúzeum hatására még többen fognak a városba látogatni.

Szerző: 
Magyar Szó, zs (Fotó: Ótos András)
Típus: 
Hír