Artist Hotel, ahol a jelen és múlt művészete találkozik

2022-09-22-artisthotel1.jpg

Új szálloda nyílt Szabadkán. A négycsillagos, művészetnek helyet adó Artist Hotel elkészülését a magyar kormány 880 ezer euróval támogatta.

A szecesszió és a kortárs művészet keveredik Szabadka legújabb szállodájában, az Artist Hotelben. Két év megfeszített munka után, anyaországi támogatásnak köszönhetően átadták rendeltetésének a hotelt. Tamás Zoltán tulajdonos kiemelte, a szálloda különlegessége, hogy a folyosókon több mint 200 művészeti alkotás kapott helyet.

Tamás Zoltán, tulajdonos, Artist Hotel: „Én évek óta a gyógyszeriparban dolgozom, de kevesen tudják azt, hogy mintegy húsz éve a művészet a passzióm, és próbálok minden félretett energiát a modern művészetnek szentelni. Jelenleg ez a hotel egy szecessziós hotel, és ezek az ötletek nem lennének megvalósíthatóak, támogatás nélkül. Így köszönet a magyar kormánynak és a Prosperitati Alapítványnak, mert 880 ezer eurónyi támogatást kaptunk.”

A projekt összértéke mintegy 3,2 millió eurót tett ki. A 4 csillagos szállodában 30 szoba és apartman található, 1, 2 és 4 ágyas szobákkal. Ezenkívül kongresszusi terem, indiai és thai masszázsközpont, borászat, és spa is található benne. Magyar Levente, magyar külgazdasági és külügyminiszter-helyettes a megnyitón kiemelte, büszke arra, hogy egy ilyen színvonalú szálloda a magyarokhoz köthető.

„Kifejezi azt, hogy egy történelmi épület újjáépítésével mi a múltunkat fontosnak tartjuk, a múltunknak azt a részét, amelyet elvitattak, és sokan a mai napig elvitatnak tőlünk, mi békés eszközökkel az egész közösség javát nézve, visszaszerezzük. Ezt fejezi ki ez a mai fejlesztés, és kifejezi azt is, hogy amikor ezt tesszük, akkor a legmagasabb színvonalra törekszünk, olyan színvonalra, amit mi tudtunk ebbe a városba hozni, nem más.”

Pásztor István a VMSZ elnöke úgy fogalmazott, hogy az Artist Hotel maga is turisztikai látványosság, hiszen a szecessziós örökségünket és a kortárs művészetet is hirdeti.

„Lehet modern tartalmat bevinni egy olyan épületbe, amelyik több mint 100 éves, lehet modern tartalmat úgy bevinni, hogy nem szétromboljuk azt amink van, amit megörököltünk, hanem megtiltjuk, hogy hozzányúljanak olyan elemekhez, amik a legnagyobb értéket jelentik az épületnek. A hotelfejlesztés mindig azt a célt szolgálja, hogy a turisztikai terméket közelebb vigyük a fogyasztóhoz. Ez is ezt a célt szolgálja, de ez egy különös hotel, mert önmagában turisztikai termék is.”

Az Artist Hotel folyosóit szobrok, festmények teszik különlegessé. Vajdasági, szerbiai alkotók munkái egyaránt megtalálhatóak, mint például Siflis András, Sagmeister Laura, vagy Ricz Géza képei.

Szerző: 
Pannon RTV