Alig van piaca a biotermékeknek Szerbiában

2020-11-07-lukacsfalva-biotermelesutotok.jpg

Szerbiában mintegy 15 ezer hektáron folyik organikus termelés. Ez a megművelhető földterületnek alig a 0,4 százaléka, míg az európai átlag 5-6 százalék. A biotermékek hazai piacáról szinte alig beszélhetünk.

A lukácsfalvi Balanyi Sándor, a vegyszermentes kertészet egyik bánáti úttörője mégsem panaszkodik. 

Van, akinek borpincéje van, más a jószágállományával büszkélkedik, a lukácsfalvi Balanyi Sándor gazdaságában pedig mintegy 3500 darab Ibiza sütőtök vár vevőre. Mint mondja, ízletes, könnyen feldolgozható, a csecsemőnek is adhatják, mert nem serkenti a gyomorsavat, és ami ennél is fontosabb: a termeléséhez nem használnak vegyszereket: „Mint minden évben van a fiatal vöröshagyma, mángold, spenót, rukkola, és ez mellett, amit már betakarítottunk, szeptemberben, októberben az a sütőtök, krumpli, vöröshagyma, fokhagyma – alapvető élelmiszerek, ezt próbáljuk elegendő mennyiségben kitermelni. És hogy egész – mint ahogy mondják, 365 napon – tudunk piacra járni.”

Balanyiék már több mint egy évtizede foglalkoznak organikus termeléssel. A járványhelyzet ellenére a 2,5 hektárnyi terület minden négyzetméterén megtalálható valami a 15 növénykultúrából, amit egy évben termelnek: „Különösebb észrevételeink nincsenek, ami ezt a járványt illeti. Ami a mi árunkat illeti, mindig el tudtuk adni, sőt még azt is tudjuk, hogy a télen is szükség van friss árura. És ugyanúgy a friss árut is elvettettük és a téli kultúrák is szépen fejlődnek és remélem, hogy az is eljut a vevőkhöz.”

A vegyszermenetes termékek ára valamivel magasabb a konvencionális módon megtermett terményekhez képest. Viszont az egészséges táplálkozás fontossága kezd nálunk is tudatosulni. A biotermelő azt tapasztalja, hogy a terményei iránt a fővárosiak mutatnak legnagyobb érdeklődést. Újabban egyre gyakoribb a házhoz szállítás is: „Van Belgrádban piaci asztalunk, béreljük. Háromszor hetente tudjuk leszállítani az árut. Szombaton és vasárnap saját magunk vagyunk ott a piacon, áruljuk, szerdánként pedig a partner üzlethálózatnak fogjuk leszállítani. És az érdeklődés az állandó, szóval nincs valamilyen nagyobb különbség.”

Most különösképp nehéz a gazdaság bővítését tervezni. A pályázati lehetőségektől függ, hogy megvalósul-e Balanyiék terve, hogy növeljék a jelenlegi 1300 négyzetméternyi fóliasátorral fedett területet.

2020. november 17.

 

Szerző: 
Pannon RTV
Típus: 
Hír