Aki megtalálta álmai hivatását

cb.jpg

Cvitkó Beatrix fiatal tetoválóművész két és fél éve nyitotta meg szalonját Csantavéren

A csantavéri 25 éves Cvitkó Beatrix neve sokak számára ismerősen hangozhat. Érdeklődési köre végtelenül szerteágazó. Karikatúrákat készít, fest, fényképez, tetoválásokat tervez, valamint Kovács Pécskai Emese képzőművésszel karöltve rajztanfolyamokat tart általános iskolás gyermekek számára. A legjobban olajfestményt szeret készíteni, a témákat illetően pedig az emberábrázoláshoz nyúl leggyakrabban. Fiatalkori dédelgetett álma volt, hogy tetoválóművész legyen. Hat évvel ezelőtt kezdett el tetoválni, két és fél évvel ezelőtt pedig mert nagyot álmodni, és szülőfalujában megnyitotta saját tetoválószalonját. Cvitkó Beatrix elmondása szerint mások motiválása része a mindennapjainak, és fontosnak tartja, hogy az itthoni, fiatal alkotók ápolják egymással a kapcsolatot.

– A kreativitás és az alkotás gyerekkorom óta bennem él. Mindig is szerettem rajzolni és festeni. A nagymamám a mai napig fest. Valószínűleg tőle örököltem a képzőművészet iránti vonzalmam, illetve tehetségem – hallottuk beszélgetőtársunktól, aki a szabadkai Politechnikai Iskola grafikus szakának elvégzése után tudta, hogy útja a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar festő szakja felé vezet, hiszen egyik célja az volt, hogy rajztanár legyen.

– A tetoválást illetően valójában már középiskolában tudtam, hogy ez irányba szeretnék haladni, viszont anyagi okok miatt nem volt lehetőségem megvásárolni az alapvető felszereléseket. Hat évvel ezelőtt azonban nagy boldogság ért, hiszen a legjobb barátom a születésnapom alkalmából meglepett engem egy kezdő felszereléssel, amivel elindulhattam az utamon. Ezt követően egy csantavéri, már igen képzett tetováló felajánlotta a segítségét, hogy bevezet a tetoválás rejtelmeibe – mesélte boldogan visszaemlékezve Beatrix, akitől azt is megtudtuk, hogy az első ember, akit tetovált, az édesapja volt.

– Nem féltem attól, hogy elrontom, vagy hibázni fogok, mert tudtam, hogy ezt akarom csinálni. Jól akartam teljesíteni. A szép végeredmény pedig engem is meglepett. Ez adott motivációt a folytatásra. A fősuli után fél évig tetováló gyakornok voltam Szegeden egy szalonban, ahol minden egyes nap műbőrön gyakoroltam. Ezt követően volt még egy munkahelyem a városban, egy sminktetováló szalonban, ahol grafikusként dolgoztam. Ott ismerkedtem meg a szemöldöktetoválássál, ami annyira megtetszett, hogy elhatároztam, hogy ezzel is foglalkozni szeretnék. Végül pedig egy kozmetikus OKJ-s képzést is megcsináltam, majd hazaköltöztem – hallottuk Beatrixtől, aki hozzátette, hogy sosem tudott sokáig egy munkahelyeken, alkalmazotti létben maradni.

– Volt bennem egy érzés, hogy én ennél többre vagyok képes, én ezt tudnám jobban és másképpen is csinálni. Ekkor határoztam el magamban, hogy vállalkozást fogok nyitni. Ehhez két csantavéri vállalkozó adott motivációt és erőt. Nem gondolkodtam sokat, hiszen volt egy célom, amit el akartam érni. A Prosperitati Alapítvány pályázatán nyertem egy bizonyos összeget, ami segített elindulni az álmaim útján. A tetováló felszerelések megvásárlása után a szalonomat csaknem egy évig szépítgettem, rendezgettem. Kiemelten fontos volt számomra, hogy úgy rendezzem be, hogy ha valaki betér hozzám, egy otthonos és megnyugtató miliő fogadja. Nagyon hosszadalmas és embert próbáló időszak volt, de megcsináltam – emelte ki büszkén beszélgetőtársunk.

Beatrixszal a tetoválás elkészítési folyamatairól és nehézségeiről is beszélgettünk.

– Számomra fontos a minőségi és precíz munka. Egy tetoválás felvarrása nem olyan egyszerű folyamat, mint azt sokan gondolják. Nagy elhatározáson alapszik, előzetes konzultációt és tervezést is igényel. Meg kell találni a megfelelő testrészt, ahova felkerül, majd az elkészítés után fontos tájékoztatni a vendéget, hogy elkövetkezendő két hétben mire figyeljen oda annak érdekében, hogy a tetoválása tartós maradjon. Tehát sok múlik az adott személyen, hogy a jövőben milyen állapotban lesz a tetoválása – emelte ki interjúalanyunk, aki mint megtudtuk, szemöldöktetoválással és hennával is foglalkozik.

– Egy tetoválásnál fontos, hogy megmaradjunk a természetességnél. Ha van egy elképzelésed vagy mintád, oda kell figyelni, hogy olyan helyre varrattasd fel, ahol jól mutat. Szerintem egy tetoválásnak története és súlya van. Engem általában olyan emberek keresnek meg, akiknek van egy története, amit tetoválás formájában szeretnének magukon, a testükön viselni. Szeretném ha a tetoválás művészet lenne, és ha az emberek egy szép ékszerként tekintenének rá – hallottuk a művésztől, aki elmondta, hogy eddig öt emléktetoválása van, és mindegyiknek kiemelt jelentősége van.

Cvtikó Beatrixszal a vállalkozás pozitívumairól és negatívumairól is ejtettünk néhány szót.

– Egy vállalkozás vezetése hatalmas önismeretet ad. Az embernek mindig maximálisan oda kell tennie magát, és a legjobbat kell nyújtania. Egy vállalkozó a nap 24 órájában vállalkozó, azonban fontos, hogy megtanulja beosztani az idejét. A legelején rengeteg munkát igényel, de ha okosan vezeted, el lehet érni, hogy magadnak alakítsd ki a szabadidőd. Kezdetben nagyon nehéz volt megtanulni nemet mondani, hiszen ki kellett alakítanom egy vendégkört, így senkit sem utasíthattam vissza. Mára azonban elértem egy olyan szintre, hogy tudok nemet mondani.

Ugyanakkor egy vállalkozó állandóan tanul és fejlődik. Sosem toporog egy helyben. Állandóan kihívások elé néz – ismertette eddigi tapasztalatait a tetoválóművész, aki kitartásra ösztönzi a jövendőbeli fiatal vállalkozókat. Mint mondja, nincs olyan ember, akinek ne lennének céljai vagy álmai. – Ha veszítesz, akkor veszítesz, de legalább megpróbáltad – emelte ki, és hozzátette, nagyon boldog, hogy sokan megbíznak benne és nemcsak Csantavérről, hanem a környező településekről is járnak hozzá tetováltatni. – Hála Istennek, most már kialakult egy állandó vendégköröm, aminek végtelenül örülök. Büszke vagyok magamra, hogy sosem adtam fel. Úgy gondolom, hogy az életben sokszor érnek minket kihívások és kudarcok, de szembe kell velük nézni és erősnek kell maradni – mondta biztatva Beatrix. A céljaira kitérve kiemelte, hogy a jövőben szeretne munkát biztosítani mások számára, illetve bővíteni a szolgáltatásait is.

 

Szerző: 
kepesifi.com