15 ezer hektáron folyik organikus termelés Szerbiában

nevtelen.jpg

Ez a megművelhető földterületnek alig a 0,4 százaléka.

Továbbra is messze vagyunk az európai átlagtól, ahol a földterület öt-hat százalékán termelnek egészséges élelmet. A lukácsfalvi Balanyi Sándor egyike azoknak, aki kitart a vegyszermentes kertészet mellett.

Negyvenfokos hőségben zajlik a kertészárú betakarítása Bánátban. Június 20-a és augusztus 15-e között van a legtöbb munka.

Balanyi Sándor, biotermelő: „A fóliasátorban már nem is merjük mérni a hőmérsékletet, de azért a kinti hőmérséklet, az ott van 39 Celsius-fok. A mai nap egy kicsit csökkent egy pár fokkal, 4-5 fokkal, de hát ez is egy komoly, nyárias, nyári időjárás, ahol meg lehet izzadni, és hát egyszerűen így fogadjuk el. Amilyen időjárást kapunk, azt elfogadjuk."

Ahogy a járvány megbolygatta mindennapjainkat, úgy a kertészetben is változásokat okozott. Tavaly a bezártság megkönnyítette az árú értékesítését, most viszont holtszezon van.
„A fogyasztók java része elment nyaralni, úgyhogy észre lehet venni ezt is. Példának felhoznám a paradicsomot. Fölmértük, hogy ugyanúgy termett a paradicsom, mint tavaly, de nem tudjuk mindet értékesíteni ilyen formában, ilyen friss alakban, hanem elkezdtük a befőzését."

 

Közép-Bánátban 14 évvel ezelőtt valóságos mozgalom indult az organikus termelés népszerűsítésére. A lelkesedés azóta jócskán alábbhagyott.
„Akkor voltunk egy harminc termelő, és abból mondhatom, hogy négyen-öten maradtunk. Azzal, hogy az utóbbi négy évben egy termelő abbahagyta a biotermelést, és egy új termelő csatlakozott. Szóval, valójába akkor a szám, az marad, az a „kemény” öt, itt a nagybecskereki községben, de nagyobb változások nincsenek, és úgy gondolom, hogy nem is várhatók."

Balanyiék jelenleg 2,5 hektárnyi területen termelnek. A nehézségek ellenére ezt a területet szeretnék megkétszerezni a következő évben.

 

Szerző: 
Pannon RTV